Składniki: 6-8porcji
3 szklanki średnioziarnistego ryżu
350 g mieszanych owoców morza (ośmiorniczki, przegrzebki, małe krewetki,zamiast ośmiorniczek dałam mątwę )
350 g małży i omułki w muszlach
6 dużych krewetek
zielona i czerwona papryka
200 g zielonego groszku
2 pomidory
cebula
2-3 l bulionu warzywnego
1/3szklanki oliwy
cytryna
3-4 ząbki czosnku
szczypta szafranu
sól,pieprz
Przygotowanie:Owoce morza oczyścić. Małże w muszlach zalać szklanką bulionu, gotować pod przykryciem 5 minut, nie otwarte wyrzucić. Papryki oczyścić, pokroić na kawałki. Pomidory sparzyć, obrać ze skóry i pokroić w cząstki. Cebulę i czosnek obrać i posiekać. Na dużej patelni zeszklić na oliwie cebulę i czosnek, dodać paprykę i chwilę smażyć. Dodać groszek i pomidory, podsmażyć. Włożyć ośmiornice, małe krewetki i przegrzebki, wsypać ryż, oprószyć solą i pieprzem. Smażyć 10 minut. Do pozostałego bulionu dodać szafran, wlać go na patelnię. Całość wymieszać i dusić na małym ogniu 10 minut. Dołożyć duże krewetki i dusić kolejne 10 minut. Na końcu włożyć małże, podgrzać. Podawać z ćwiartkami cytryny
dodane na fotoforum: