Pieczona pierś kaczki z jabłkami i żurawiną

Pieczona pierś kaczki z jabłkami i żurawiną

Przygotowanie piersi kaczych jest łatwiejsze i szybsze (krótszy czas pieczenia), niż przygotowanie kaczki w całości.
Na dwie osoby będziemy potrzebować 1 większą lub (jeżeli biesiadnicy posiadają duże możliwości w zakresie ilości spożywanego jedzenia) 2 mniejsze piersi kacze.
Oprócz tego:
2 łyżki oleju,
sól,
majeranek,
po 1 jabłku na osobę, 1pomarańcza, ewentualnie wino marsala
pół słoiczka żurawiny (polecam żurawinę do mięs firmy Łowicz, oprócz kaczki świetnie pasuje też do grillowanych serów pleśniowych).

Piersi kaczki nacinamy płytko w kratkę po stronie skóry, nacieramy solą i majerankiem, odkładamy na około godzinę do lodówki. Po tym czasie rozgrzewamy na patelni tłuszcz i na dość mocnym ogniu obsmażamy piersi kacze, zwłaszcza od strony ze skórą. Wyciskamy na nią sok z całej pomaranczy i podlewamy marsalem. jesli nie posiadamy patelni, którą można wkładać do piekarnika, przekładamy kaczkę do rynki i wkłądamy do uprzednio nagrzanego piekarnika 180st.C z termoobiegiem . Piersi będą się piekły około20-25 minut. Nie przesadzać z pieczeniem im dłużej jest kaczka pieczona, tym mięso twardsze i mniej soczyste.
W międzyczasie jabłka obieramy, przekrawamy na pół i usuwamy gniazda nasienne – tak, aby powstało wgłębienie, a całość miała kształt miseczki (do wycinania gniazd nasiennych dobrze nadaje się łyżka do wycinania kulek z melona). We wgłębienie w połówkach jabłek wkładamy "z górką" żurawinę i zapiekamy ok30min.

dodane na fotoforum:

rysz99

rysz99 2013-01-05

Sprawdziłem, pycha :)

dodaj komentarz

kolejne >