Uwielbiam lato za to, że obdarowuje nas takimi cudownymi warzywami. Zaczął się sezon na cukinię, więc ja równiej jej się nie oparłam. Cukinie można przygotować na wiele sposobów i zawsze smakują fantastycznie. Ja zrobiłam dzisiaj spaghetti z cukinią. Na 3 porcje: 3-4 cukinie, 1 cebula, 2 ząbki czosnku, natka pietruszki, 10dkg boczku wędzonego, olej z oliwek,sól pieprz. Myjemy dokładnie cukinię(zostawiamy skórkę) i kroimy w kostkę. Wrzucamy na rozgrzaną oliwę, następnie dodajemy posiekaną drobno cebulę i czosnek i pokrojony w kostkę boczek. Dolewamy odrobinę przegotowanej wody i dusimy do miękkości. Pod koniec duszenia dodajemy drobno posiekaną natkę pietruszki, solimy i dodajemy pieprz do smaku. Spaghetti gotujemy al dente, odcedzamy i mieszamy z cukinią. Nakładamy na talerze i posypujemy parmezanem. Smacznego:)
dodane na fotoforum:
ewci1 2011-07-15
Lubie potrawy z cukinia,to nieskonczona mozliwosc wykorzystania tego warzywka:))
pozdrawiam:))