Pesto alla Genovese

Pesto alla Genovese

Na 4-6 porcji: 2 pęczki bazylii, 2 łyżki orzeszków piniowych(pionoli) 4 łyżki oliwy z oliwek, 3 łyżki startego parmezanu, albo Grana Padano W wersji oryginalnej dodatkowo jest sezonowany ser owczy, ja jednak daję riccottę, która sprawia, ze sos jest łagodniejszy tej daje również 2-3 łyżki. 1-2 ząbki czosnku( jeśli ktoś nie lubi nie musi dawać) sól. Wszystkie składniki ucieramy w moździerzu lub miksujemy blenderem zaczynąjac od bazylii, czosnku,pinii, następnie dodajemy sery na końcu oliwę z oliwek extravergine i sól do smaku. Pamiętajcie o jednej ważnej rzeczy moi drodzy. Kiedy ktoś użyje blendera, niech wyłącza na chwilę, aby nożyk się wystudził, podgrzewanie bazylii sprawia, że może być gorzka. Gotowym "Pesto" można przyprawiać makaron na przykład-linguine,tagliatelle, bavette, albo świderki.Można przełożyć również lasagne lub okrasić nasze polskie kopytka. Życzę smacznego:)

dodane na fotoforum:

bonga

bonga 2011-07-15

moje oczy jedzą:))

bronia

bronia 2011-07-15

Takiego przepisu szukałam... Pozdrawiam

kasia2

kasia2 2011-09-20

Uwielbiam,uwielbiam,uwielbiam!!!!!!

Ja dodaje nawet wiecej czosnku...
;)

dodaj komentarz

kolejne >