Nazwa focaccia pochodzi od słowa focus (łac. ogień), a bardziej precyzyjnie focolare, które oznacza część pieca chlebowego położoną blisko ognia – focaccia bowiem na niej właśnie jest pieczona. Najlepsze focaccie wychodzą pieczone w prawdziwych piecach chlebowych, można jednak oczywiście przyrządzić je w zwyczajnym, kuchennym piekarniku. To pieczywo we Włoszech jest podawane jako przystawka przed daniem głównym lub na śniadanie. Popularne jest na całym świecie. W samych Włoszech występuje w różnych odmianach. Właściwie każdy region może pochwalić się swoją wersją.Zrobiłam podstawową wersję ze świeżym rozmarynem i solą ale również z pomidorkami koktajlowymi i oliwkami. Można również zrobić focaccia z suszonymi pomidorami, albo ze skarmelizowaną cebulą.Focaccia można jeść również w formie kanapki. Wystarczy ukroić kawałek, przeciąć go na pół i do środka włożyć dowolne nadzienie: kiełbasę, ser, pomidory itp. Mi smakuje w formie przekąski. Przepis na następnej stronie---->
dodane na fotoforum: