Makaron z pieczarkami i karczochami:400g makaronu tagliatelle,albo reginette napoletane
250g pieczarek
300g karczochów (ze słoiczka ),
100g boczku
2 ząbki czosnku
olej do smażenia,
sól
pieprz,parmezan do posypania
Pieczarki , myjemy i kroimy dość grubo, boczek kroimy w kostkę, a karczochy na mniejsze części.Na oliwie smażymy chwilę pokrojony boczek, dodajemy następnie pieczarki i dusimy pod przykryciem (na wolnym ogniu, około 15min). Na końcu dodajemy karczochy i drobno pokrojony czosnek i przyprawiamy sos solą oraz pieprzem oraz posiekaną pietruszkę
W osolonej wodzie gotujemy makaron al dente i mieszamy z wcześniej przygotowanym sosem.
Podajemy posypane parmezanem.
dodane na fotoforum:
bonga 2011-10-17
takie karczochy uwielbiam, nie zgadniesz...:))na kanapce z serkiem białym:} ale makarony wszelkie też uwielbiam:)
ewci1 2011-10-17
Wspaniale polaczenie wszystkiego i jak kropeczna nad " i " posypane parmesanem.....to napewno pychotka...:)
bronia 2011-10-17
Świetny makaronik,a do tego exspresowo się go robi.:)
bonga 2011-11-06
wczoraj to robiłam, fajne, proste, tylko przesadziłam z makaronem, bo chciałam mieć na dni:)))