Torta della nonna

Torta della nonna

Torta della nonna- czyli ciasto babci. Krem waniliowo-cytrynowy zwany kremem "pasticcera" i orzeszki pinii. Ten przepis pojawia się w książce Frances Mayes" Pod słońcem Toskanii". Typowe ciasto liguryjskie mocno rozpowszechnione w regionie Toskanii. Przy okazji chciałam pokazać skąd biorą sie orzeszki piniowe, więc na mojej fotografii pojawiły sie szyszki z których są te nasionka wydobywane. Szyszki natomiast pochodzą z sosny pinia i tutaj można poczytać na ten temat. https://pl.wikipedia.org/wiki/Sosna_pinia Gdyby ktoś chciał sobie podarować odrobinę toskańskiego słońca, to zachęcam do zrobienia tego ciasta, które wcale nie jest trudne za to bardzo smaczne. Przepis na następnej stronie----->

dodane na fotoforum:

antka

antka 2011-10-23

Dziękuje ..
ale u ciebie zawsze pięknie!!!!!!!!!

dosiak

dosiak 2011-10-23

Książkę przeczytałam już dwa razy + obejrzny film - a więc teraz koniecznie muszę spróbować zrobić ciasto....pozdrawiam :)

xaviera

xaviera 2011-10-23

Pozdrawiam serdecznie, życzę miłego wieczoru :))

grejsia

grejsia 2011-10-24

Bardzo ciekawie to opisalas...lece na nastepna strone..

lila08

lila08 2011-10-24

takie babcine są najlepsze:)))
pozdrowionka;)

bahus

bahus 2011-10-25

Przepyszne ciasto

eliszka

eliszka 2011-10-26

cudo..moze odwaze sie sprobowac..:)) zrobić...pozdrawiam

dodaj komentarz

kolejne >