Torta della nonna- czyli ciasto babci. Krem waniliowo-cytrynowy zwany kremem "pasticcera" i orzeszki pinii. Ten przepis pojawia się w książce Frances Mayes" Pod słońcem Toskanii". Typowe ciasto liguryjskie mocno rozpowszechnione w regionie Toskanii. Przy okazji chciałam pokazać skąd biorą sie orzeszki piniowe, więc na mojej fotografii pojawiły sie szyszki z których są te nasionka wydobywane. Szyszki natomiast pochodzą z sosny pinia i tutaj można poczytać na ten temat. https://pl.wikipedia.org/wiki/Sosna_pinia Gdyby ktoś chciał sobie podarować odrobinę toskańskiego słońca, to zachęcam do zrobienia tego ciasta, które wcale nie jest trudne za to bardzo smaczne. Przepis na następnej stronie----->
dodane na fotoforum:
antka 2011-10-23
Dziękuje ..
ale u ciebie zawsze pięknie!!!!!!!!!
dosiak 2011-10-23
Książkę przeczytałam już dwa razy + obejrzny film - a więc teraz koniecznie muszę spróbować zrobić ciasto....pozdrawiam :)