...włoski przysmak - la cecina to cienki placek pieczony właśnie z mąki z ciecierzycy - rumiany z wierzchu i lekko ciągnący się w środku. Następna przegryzka, którą praktycznie można kupić w każdej włoskiej pizzerii. Nie wiem czy ktoś się skusi aby ja zrobić w domu i nie mam pojęcia czy na polskim rynku można znaleźć mąkę z ciecierzycy, ale gdyby ktoś czasami wybierał się do Włoch, to już będzie wiedział czego można spróbować. Dla tych, którzy lubią eksperymentować w kuchni zostawię przepis:)
300g mąki z ciecierzycy
1 litr wody
6 łyżek oliwy z oliwek
sól ok 1 łyżeczki
świeżo zmielony pieprz.Mąkę wsypujemy do wody i mieszamy dokładnie, aby nie było grudek. Dodajemy oliwę i sól. Dokładnie wszystko mieszamy - ciasto ma być płynne i gładkie. Zostawiamy na minimum. 1h a nawet na całą noc(zostawiłam na całą noc Wylewamy na uprzednio wysmarowaną oliwą na niska blaszkę na wysokość 0.5 cm. Wstawiamy do piekarnika (180 st.C) i pieczemy, aż się zrumieni. Posypujemy pieprzem i kroimy w ćwiartki. Osobiście bardzo ją lubię:)
dodane na fotoforum:
cudolik2 2011-10-31
A to ciekawostka...nie jadłam nigdy ani nie trafiłam w restauracji a ciecierzycę lubię...muszę spróbować..na pewno ma ciekawy smak:)