Risotto ai carciofi- ryż z karczochami

Risotto ai carciofi- ryż z karczochami

2 szklanki ryżu, ok. 1 litr bulionu
3-4 karczochy
2 ząbki czosnku
starty parmezan
2łyżki masła
świeża pietruszka
oliwa z oliwek sól, pieprz
Karczochy oczyszczamy z łykowatych liści następinie kroimy w paski pozbywając się z serca karczocha takiej "watki"Na rozgrzanej oliwie podsmażyć karczochy, następnie dodać ryż,chwilę smażyć.Zalewamy bulionem ryż, nie wiecej niż centymetr. Sukcesywnie dodajemy bulion tak aby ryż był ciągle przykryty,co jakiś czas mieszamy, następnie dodajemy drobno posiekany czosnek oraz pietruszkę. Przy samym końcu gotowania dodajemy pieprz i sól do smaku, masło. Kiedy ryż jest już prawie miękki, zakręcamy kurek z gazem i odstawiamy i przykrywamy pokrywką"( tak aby ryż "doszedł" pod wpływem temperatury) podajemy posypany parmezanem. Smacznego.

dodane na fotoforum:

grejsia

grejsia 2011-11-01

No i znowu danie warte skopiowania...dzieki za podanie go..

beata3

beata3 2011-11-01

spokojnej nocy życzę

oya04

oya04 2011-11-02

Wyglada bardzo apetycznie )

xaviera

xaviera 2011-11-03

Pozdrawiam serdecznie, życzę miłego popołudnia i wieczoru :))

aguta11

aguta11 2011-11-03

wyglada apetycznie...Pozdrawiam:)))

safina

safina 2011-11-06

samo zdrowie...

umila

umila 2011-11-10

fajne danko....mniam ,smakowałoby mi :)

dodaj komentarz

kolejne >