2 szklanki ryżu, ok. 1 litr bulionu
3-4 karczochy
2 ząbki czosnku
starty parmezan
2łyżki masła
świeża pietruszka
oliwa z oliwek sól, pieprz
Karczochy oczyszczamy z łykowatych liści następinie kroimy w paski pozbywając się z serca karczocha takiej "watki"Na rozgrzanej oliwie podsmażyć karczochy, następnie dodać ryż,chwilę smażyć.Zalewamy bulionem ryż, nie wiecej niż centymetr. Sukcesywnie dodajemy bulion tak aby ryż był ciągle przykryty,co jakiś czas mieszamy, następnie dodajemy drobno posiekany czosnek oraz pietruszkę. Przy samym końcu gotowania dodajemy pieprz i sól do smaku, masło. Kiedy ryż jest już prawie miękki, zakręcamy kurek z gazem i odstawiamy i przykrywamy pokrywką"( tak aby ryż "doszedł" pod wpływem temperatury) podajemy posypany parmezanem. Smacznego.
dodane na fotoforum:
beata3 2011-11-01
spokojnej nocy życzę
safina 2011-11-06
samo zdrowie...