Sposób na soczysty kotlet schabowy

Sposób na soczysty kotlet schabowy

Schabu , to raczej przedstawiać nie muszę jednak przygotowanie dobrego kotleta schabowego już jest nie lada wyzwaniem;) Mój sposób sprawdza się za każdym razem, mięso jest soczyste i tak miękkie, że rozpływa się w ustach jednym słowem rozkosz dla podniebienia. Przede wszystkim schab zawsze kupuję z kością, która sprawia, że mięso smakuje znacznie lepiej , nigdy nie używam tłuczka do mięsa, który rozrywa włókna, tylko takiego co " prasuje"( co widać na dołączonej fotografii) jeśli nie posiadacie takiego tłuczka, to można rozbić mięso przez folię spożywczą. Mięso po roztłuczeniu musi mieć wysokość ok.1cm, następnie schab solę dodaję pieprz i panieruję jak to się robi tradycyjnie , czyli w jajku i bułce. Następnie na mocno rozgrzanym oleju smażę na złoty kolor,kiedy obracam na drugą stronę na wierzch kotletów kładę kilka płatków masła. Kiedy się przyrumienią po drugiej stronie, dolewam odrobinę gorącej wody i przykrywam patelnię pokrywką. Zostawiam na ok5min. Gotowe:)

dodane na fotoforum:

aguta11

aguta11 2011-11-16

wspaniale wyglada:)))

aguta11

aguta11 2011-11-16

re:z jabłuszkiem też robiłam,robiłam na różne sposoby...jest pyszna...

hankag

hankag 2011-11-16

Takie zwykłe schabowe,a takie niezwykłe w Twoim wydaniu:))

sedina

sedina 2011-11-16

Smakowicie wygląda :))

gotujmy

gotujmy 2011-11-16

Dzieki za radę !
Zastosuję w przyszlości !
Wyglada bardzo zachęcająco..nawet teraz o tej porze bym zjadła :0))))

lila08

lila08 2011-11-16

narobiłaś mi ochoty na kotlet...nawet o tej porze:)))
pozdrowionka,spokojnej nocki:)

kot54

kot54 2011-11-16

I ja też bym zjadła z ogromnym apetytem, bo tego mi nie brakuje
i jedzenie wciąż smakuje.....Dobrej nocy :))

bonga

bonga 2011-11-17

ha!tak robił mój tata:)

xaviera

xaviera 2011-11-17

Serdecznie pozdrawiam, życzę miłego wieczoru :))

umila

umila 2011-11-18

Piękne kotleciki,pyszniutkie..:)
pozdrawiam

safina

safina 2011-11-19

cenna rada - przyda się :)) wyglądają świetnie

yaromi

yaromi 2011-11-20

..A ja lubię suchy i wysmażony..ale masz rację..kotlet schabowy musibyc z koscią.. bez..to sznycel.

lafii

lafii 2011-11-20

Tylko takie soczyste kotleciki lubię:)

sedina

sedina 2011-11-20

Wypróbuję przy najbliższej okazji ten sposób klepania kotleta :)

xaviera

xaviera 2011-11-20

pozdrawiam wieczorowa porą :)

ewka67

ewka67 2011-11-22

I to się nazywa kotlet,a nie te wysmażone płaskie czipsy schabowe......Super.....:))

bonga

bonga 2011-11-22

chyba za dużą prędkość rozwijasz:)))

uszata

uszata 2012-01-08

na pewno skorzystam z tych cennych rad... ;)

bonzuur

bonzuur 2012-01-26

kiedyś robiłem na stalowej patelni soczyste steki,mocno rozgrzana patelnia,zero tłuszczu,po minucie z każdej strony,potem dopiekanie na mniejszym ogniu

dodaj komentarz

kolejne >