Schabu , to raczej przedstawiać nie muszę jednak przygotowanie dobrego kotleta schabowego już jest nie lada wyzwaniem;) Mój sposób sprawdza się za każdym razem, mięso jest soczyste i tak miękkie, że rozpływa się w ustach jednym słowem rozkosz dla podniebienia. Przede wszystkim schab zawsze kupuję z kością, która sprawia, że mięso smakuje znacznie lepiej , nigdy nie używam tłuczka do mięsa, który rozrywa włókna, tylko takiego co " prasuje"( co widać na dołączonej fotografii) jeśli nie posiadacie takiego tłuczka, to można rozbić mięso przez folię spożywczą. Mięso po roztłuczeniu musi mieć wysokość ok.1cm, następnie schab solę dodaję pieprz i panieruję jak to się robi tradycyjnie , czyli w jajku i bułce. Następnie na mocno rozgrzanym oleju smażę na złoty kolor,kiedy obracam na drugą stronę na wierzch kotletów kładę kilka płatków masła. Kiedy się przyrumienią po drugiej stronie, dolewam odrobinę gorącej wody i przykrywam patelnię pokrywką. Zostawiam na ok5min. Gotowe:)
dodane na fotoforum:
gotujmy 2011-11-16
Dzieki za radę !
Zastosuję w przyszlości !
Wyglada bardzo zachęcająco..nawet teraz o tej porze bym zjadła :0))))
lila08 2011-11-16
narobiłaś mi ochoty na kotlet...nawet o tej porze:)))
pozdrowionka,spokojnej nocki:)
kot54 2011-11-16
I ja też bym zjadła z ogromnym apetytem, bo tego mi nie brakuje
i jedzenie wciąż smakuje.....Dobrej nocy :))
safina 2011-11-19
cenna rada - przyda się :)) wyglądają świetnie
yaromi 2011-11-20
..A ja lubię suchy i wysmażony..ale masz rację..kotlet schabowy musibyc z koscią.. bez..to sznycel.
ewka67 2011-11-22
I to się nazywa kotlet,a nie te wysmażone płaskie czipsy schabowe......Super.....:))
bonzuur 2012-01-26
kiedyś robiłem na stalowej patelni soczyste steki,mocno rozgrzana patelnia,zero tłuszczu,po minucie z każdej strony,potem dopiekanie na mniejszym ogniu