chleb OTRĘBOWY

chleb OTRĘBOWY

Składniki:

3 jajka
8 łyżek otrębów owsianych
16 łyżek otrębów pszennych
10 łyżek odtłuszczonego mleka w proszku
5 łyżek naturalnego jogurtu
24 g drożdży świeżych
5 łyżek letniej wody
pół łyżeczki soli

Drożdże wymieszać w letniej wodzie.
Wszystkie pozostałe składniki wsypać do miski, wlać rozczyn z drożdży i zmiksować mikserem (dokładnie).

Przygotować formę keksówkę 20cm x 8cm (najlepiej sylikonową), i przełożyć do niej ciasto.
Odstawić w ciepłe miejsce (pod kołdrę w łożku) ,przykryte ręczniczkiem, do wyrośnięcia (60 minut).
Nagrzać piekarnik.

uwaga: 2 rodzaje pieczenia !!!
Ja piekłam z terboobiegiem, ale niektórzy nie mają, więc podaję 2 opcje.

Piec w temperaturze 200ºC przez 10 minut (termoobieg góra-dół 180\'C), następnie temperaturę obniżyć do 180ºC i piec dodatkowe 15 minut (termoobieg góra-dół 150\'C).

Wyjąć ostrożnie z foremki, ostudzić na drewnianej desce.

Smacznego

dodane na fotoforum:

dzika69

dzika69 2014-03-07

Ty to masz talencior ;)

mocarz

mocarz 2014-03-07

Pyszny Dukanowy chlebus :) znaczy sie , podobny i pieknie wygląda!!
zabieram przepis i poczyniam taki sam :)

elvie86

elvie86 2014-03-07

:)
daj znać jak wyszedł ;)

dodaj komentarz

kolejne >