Składniki:
3 jajka
8 łyżek otrębów owsianych
16 łyżek otrębów pszennych
10 łyżek odtłuszczonego mleka w proszku
5 łyżek naturalnego jogurtu
24 g drożdży świeżych
5 łyżek letniej wody
pół łyżeczki soli
Drożdże wymieszać w letniej wodzie.
Wszystkie pozostałe składniki wsypać do miski, wlać rozczyn z drożdży i zmiksować mikserem (dokładnie).
Przygotować formę keksówkę 20cm x 8cm (najlepiej sylikonową), i przełożyć do niej ciasto.
Odstawić w ciepłe miejsce (pod kołdrę w łożku) ,przykryte ręczniczkiem, do wyrośnięcia (60 minut).
Nagrzać piekarnik.
uwaga: 2 rodzaje pieczenia !!!
Ja piekłam z terboobiegiem, ale niektórzy nie mają, więc podaję 2 opcje.
Piec w temperaturze 200ºC przez 10 minut (termoobieg góra-dół 180\'C), następnie temperaturę obniżyć do 180ºC i piec dodatkowe 15 minut (termoobieg góra-dół 150\'C).
Wyjąć ostrożnie z foremki, ostudzić na drewnianej desce.
Smacznego
dodane na fotoforum:
dzika69 2014-03-07
Ty to masz talencior ;)
mocarz 2014-03-07
Pyszny Dukanowy chlebus :) znaczy sie , podobny i pieknie wygląda!!
zabieram przepis i poczyniam taki sam :)