PRZEPIS NA HAMBURGERA
400g antrykotu wołowego
do smaku sól morska
2 bułki pszenne
do posmarowania majonez domowy
kilka korniszonów
1 duży pomidor
4 liście świeżej sałaty
1 łyżeczka octu winnego
1 łyżeczka cukru
1 łyżka oleju do smażenia
1 czerwona cebula
150 ml ketchupu domowego
1 łyżka sosu Worcestershire
1 łyżka musztardy Dijon
1 spora szalotka
do smaku pieprz
Sposób przygotowania:
Mięso zmiel w maszynce razem z szalotką. Dopraw solą, pieprzem i sosem Worcestershire oraz musztardą Dijon. Ugniataj przez chwilę z odrobiną zimnej wody, w celu zawiązania włókien kolagenowych. Uformuj burgery.
Cebulę pokrój w talarki, wrzuć na rozgrzany olej, posyp cukrem i smaż aż lekko zbrązowieje. Pod koniec dodaj odrobinę octu.
Na oleju usmaż burgery (z każdej strony po ok 3-4 min.)
Bułkę przetnij na pół i podpiekaj chwilę w piekarniku. Usmażonego burgera ułóż na podpieczonej bułce, dodaj pokrojone w talarki korniszony, ketchup, plastry świeżych pomidorów, liście sałaty. Przykryj wierzchnią bułką posmarowaną majonezem.
https://kulinarni.pl/przepisy/przepis-hamburger-wolowy-kingi-paruzel,269.html
dodane na fotoforum:
danka1 2013-08-04
to musi być pyszne
niusia1 2013-08-06
roboty nie dużo a przynajmniej wiesz co jesz- pychotka;