https://www.garnek.pl/ewaiza/24295149/moj-zakwas
50 dag .maki pszennej
25 dag.maki zytniej
ok.20 dag zakwasu
3 ugotowane i utluczone ziemniaki
lyzka dowolnych ziol,sol 1 lyzka
Wszystkie skladniki wymieszac ,dodac ok.
szklanke wody i starannie wyrobic ciasto.
Odstawic na 2 godz.,po czym ponownie wyrobic.
Wylozyc na wysmarowana tluszczem blache,
pozostawic do wyrosniecia na 3 godz.
Piekarnik rozgrzac do 250°C ,wyrosniety chleb lekko posmarowac woda wstawic do pieczenia.Po 15 minutach zmniejszyc temperature do 180°C i piec jeszcze okolo
30 min,az skorka bedzie lekko brazowa.
dodane na fotoforum:
danutaw 2014-03-07
Witaj Izo )
Twój chlebek wygląda znakomicie a w smaku pewnie przepyszny!))))
Pięknego dnia Ci życzę, pozdrawiam !!!)
andula 2014-03-07
Ojej Izo, przydałyby się 2 kromeczki na dzisiejsze śniadanko.....szkoda ,że przez monitor nie można się częstować :)
evita 2014-03-07
Witaj Izo... w przekroju niczego sobie... pewnie pyszniutki...
Pięknego dnia życzę, pozdrawiając serdecznie... :)
ania03 2014-03-07
życzę miłego dnia koleżanko Podlasianko:)u nas bez słońca,ale ćwirki wszędzie oznajmiają głośno że to chyba już wiosna idzie...:)
lenka42 2014-03-07
Robiłam już taki chlebek-jest bardzo puszysty
i długo świeży.
andula 2014-03-07
Miłej nocki Izo.
re. tak na marginesie to dopowiem,,że w miejscu gdzie dzisiaj wisi rozeta wisiał zegar , który z racji wieku opatrzył mi się. :)
niusia1 2014-03-08
pysznie wygląda i pachnie aż u mnie!
danutaw 2014-03-08
Witam Cię Izo :)
Najlepsze życzenia ślę w Dniu Kobiet, szczęścia i radości życzę !!!)
Pozdrawiam cieplutko :)
wrobel3 2014-03-08
Miłości po kres i radości do łez,
Promyków słońca i bukietów róż bez końca.
A w portfelu i na koncie -
Same miliony, lub chociaż tysiące...;-)))
danka1 2014-03-08
Takiego nie piekłam