https://slodkapasja.blox.pl/2012/11/Pierniki-glazurowane.html
Dalam wiecej kakao i zrobilam gesciejszy lukier.Pychota
Składniki na 20 sztuk:
130 g kwaśnej śmietany 18%
½ łyżeczki sody oczyszczonej
200 g cukru
1 jajko
skórka otarta z 1 cytryny
1 łyżka kakao
1 opakowanie gotowej przyprawy do piernika lub 2 łyżki domowej
330 g mąki pszennej
Piekarnik nagrzać do 200°C.
W misie miksera umieścić śmietanę, cukier, jajko i sodę oczyszczoną, rozmieszać zawartość do momentu rozpuszczenia się cukru, można to zrobić mikserem lub ręcznie za pomocą rózgi. Dodać pozostałe składniki: skórkę z cytryny, kakao, przyprawę do piernika i przesianą mąkę, wymieszać. Ciasto będzie dosyć klejące. Zwilżonymi w zimnej wodzie dłońmi formować kulki wielkości orzecha włoskiego i układać je na blasze wyścielonej papierem do pieczenia.
Pierniki wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 15 minut. Od razu po upieczeniu, jeszcze ciepłe polukrować, zanurzając je w całości do lukru.
Lukier:
sok z 1 cytryny
cukier puder
Wymieszać do uzyskania niezbyt gęstego lukru.
dodane na fotoforum:
muniu 2014-12-15
NA PEWNO SMACZNE POZDRAWIAM
danutaw 2014-12-16
..mniam.., mam kawkę ..są ciasteczka.., cóż mi więcej trzeba..!)
Milutko pozdrawiam Cię Izo...., buziaczki ślę..!)
aina03 2014-12-16
Już spisane...:)
esme58 2014-12-16
w takim lukrze to dłużej pozostaną miękkie i pyszne a nie trzeba się męczyć z wzorkami :))
danka1 2014-12-16
lubię takie pierniczki
oliwkaa 2014-12-18
wyszły jak z cukierni !
re:
snickersik na swięta będzie w sam raz :0))