Ciasto wyszlo smaczne i delikatne.Mialam troche bialek to testowalam przepisy.
Przpis na biszkopt kawowy z ksiazki Babki i Wience.
3/4 szkl . maki tortowej(120g)
1/3 szkl.(50 g) gorzkiego kakao
lyzeczka kawy rozpuszczalnej
1i1/2 szkl.(300g)cukru pudru
12 bialek z duzych jaj
szczypta soli
lyzeczka zapachu waniliowego
Piekarnik rozgrzac do 170°C.Przesiac make i kakao do duzej miski. Wmieszac kawe i 3/4(150 g) szklanki cukru pudru. W drugim duzym naczyniu na srednich obrotach ubic bialka ze szczypta soli,zwiekszyc obroty na wysokie i dodac do piany pozostaly cukier. Ubic na sztywno,dodac esencje waniliowa.
Stopniowo dodowac piane do maki -delikatnie wymieszac.
Wylozyc do tortownicy o srednicy 25 cm.Piec przez 40-50 min do suchego patyczka.
Druga warstwa
4 jablka drobno pokroic wrzucic do garnka wlac troszke wody i poddusic az sie rozgotuja,dwie dowolne dalaretki (mialam zielone) zrobic wedlug przpisu zmniejszajac ilosc wody do trzech szkl.Galaretki wlac do jablek wymieszac i odstawc az beda tezec
Ja biszkopt lekko skropilam %.
Na biszkopt wylozyc tezejaca mase jablkowa ,na to okragle biszkopty,tez lekko skropic.
Na biszkopty wylozylam mase ajerkoniakowa (gotowa,pyszna) i posypalam prazonymi
platkami migdalowymi. Wstawic do lodowki na cala noc
dodane na fotoforum:
niusia1 2015-02-01
i te wszystkie pyszności na dziś? no to zabieram się do degustacji,bo pysznie wyglądają;