Na 4 tyg. do lodowki
https://ciasta.info.pl/index.php/przepisy-na-pierniki/237-piernik-staropolski-.html
Składniki
• 1/2 kg miodu
• 2 szklanki cukru
• 25 dag masła
• 1 kg mąki pszennej
• 3 jaja
• pół szklanki mleka
• pół łyżeczki soli
• 3 torebki korzennych przypraw (różnych)
• 3 ścisłe łyżeczki sody oczyszczonej
• garść orzechów włoskich
• 3 łyżki drobno pokrojonej smażonej skórki pomarańczowej
• słoik powideł śliwkowych
Etapy przygotowania
Miód, cukier, masło podgrzać stopniowo niemal do wrzenia. Do letniej masy stopniowo dodać mąkę, jaja, rozpuszczoną w mleku sodę, sól, przyprawy. Wyrobić ciasto, pod koniec wyrabiania wsypać garść pokruszonych orzechów i skórkę pomarańczową.
Bardzo starannie wyrobione ciasto włożyć do kamiennego garnka, przykryć bawełnianą ściereczką i umieśćić w chłodnym miejscu.
Ciasto dojrzewa od 3 do 6 tygodni. Piecze się na tydzień przed podaniem.
Ciasto podzielić na 3 równie części i po rozwałkowaniu piec na blasze w temperaturze 180 st.C
Upieczone placki przełożyć dobrze wysmażonymi powidłami śliwkowymi. Piernik obciążyć deseczką.
Przepiss na mase orzechowa
https://wielkiezarcie.com/przepisy/masa-orzechowa-do-piernikow-30021645