1/2kg maki, 1 saszetka (7g)suchych drozdzy.
1 lyzeczka soli,2 lyzki oliwy.
1,5szkl,wody temp.pokojowej.
Zagniesc ciasto,kiedy bedzie zwarte formujemy kule i odstawiamy na 30 min.Po tym czasie dzielimy ciasto na trzy porcje z kazdej robimy kule i odstawiamy na 15 min. Wychodza 3 duze cienkie pizzy.
Sos: do pizzy zawsze uzywam pomidory w kartoniku dodaje :lyzka oliwy,sol, pieprz,oregano.
Ja robie tak pizze :ciasto walkuje wieksze jak forma wkladam do formy i przy samych bokach daje zolty ser,dobrze zwijam i temu te boki ladnie wygladaja potem sos, salami ,pieczarki , kolorowa papryka ,cebula, ser mozarella ,na ser klade pare kawalkow cienkiego bekonu . Dzis robilam z bekonem
.Pizze wkladam do piekarnika na najwyzsza polke nagrzanego do 240°C i pieke 15 min ,czasem 20 min az ladnie zarumieni sie .Pizza wychodzi pieknie wypieczona i chrupiaca jak w pizerii
niusia1 2016-04-12
pyszna- apetytu mi narobiłaś!
stachs7 2016-04-12
Super!
evita 2016-04-12
Oj... trochę późno... ale zjadłabym Izo...
Miłych, wieczornych chwil...
Spokojnej nocy i słodkich snów... :)
babcia1 2016-04-13
Pychota jest na pewno!!
maria10 2016-04-14
..... bardzo lubię pizzę ale bez szynki czy kiełbasy wolę z pieczarkami i serem, kolendrą, pieprzem, ziołami, cebulą..... mój mąż lubi z szynką albo kiełbasą.... gorąco pozdrawiam i życzę miłego popołudnia:))))))