Robilam z tego przepisu
https://www.mytaste.pl/click/index/109930353/ilovebake.pl
Krem :Polewa:
250 g sera mascarpone
100 g białej czekolady
Białą czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, studzimy. Serek mieszamy w misce a następnie pomalutku dodajemy rozpuszczoną czekoladę. Mieszamy do połączenia tych dwóch składników.
W smaku jest bardzo smaczne i nie czuc buraka ,ja mialam buraki tarte w sloikach na zime ( przepis od kimeraj )
Podaje przepis orginalny
200 g gorzkiej czekolady
5 jajek, temp. pokojowa
1 szklanka cukru
1 łyżeczka cukru waniliowego
1,5 szklanki mąki tortowej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
3/4 szklanki oleju
2 średnie buraki, surowe
SKŁADNIKI NA KREM ŚMIETANKOWY:
300 ml śmietanki kremówki 30%
100 g serka śmietankowego np. philadelphia
3 łyżki cukru pudru
* 1 szklanka o pojemności 250 ml
Buraczki ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Mąkę przesiewamy razem z proszkiem oraz sodą. Czekoladę przekładamy do miseczki żaroodpornej. Do rondelka wlewamy niewielką ilość wody i doprowadzamy do wrzenia. Miseczkę wkładamy nad gorąca wodę i raz na jakiś czas mieszając rozpuszczamy czekoladę. Zostawiamy do wystudzenia. Jajka miksujemy z cukrami na puszystą masę. Następnie dodajemy naprzemiennie suche składniki z olejem. Na koniec masę miksujemy z roztopioną czekoladą oraz buraczkami. Tortownicę o śr. 24 cm wykładamy papierem do pieczenia lub używamy silikonowej. Pieczemy w temp. 180 C przez około 60 min do tzw. suchego patyczka. Wyciągamy i studzimy. Kremówkę oraz serek miksujemy na gęsty krem. Na koniec dodajemy przesiany cukier puder i chwilę miksujemy. Wykładamy na ciasto i dekorujemy gorzką czekoladą.
Polewe robilam inna jak w orginale
gama32 2016-10-10
No nie pomyslała bym że to ciasto to z buraków wyglądem przypomina mi pierniki lub mużynek ☺
niusia1 2016-10-10
a to ci dopiero! nigdy o tym nie słyszałam,ale teraz widzę to trzeba przepis zachować;smacznie wygląda;