Pierś z kaczki wyjmij z lodówki na co najmniej godzinę przed przygotowaniem. Dzięki temu mięso będzie miało temperatury pokojowej i zachowa soczystość. Osusza ręcznikiem papierowym. Skórę natnij w kratkę do samego mięsa, ale staraj się go nie naruszyć.
Delikatnie posól i popieprz mięso z obu stron a następnie wetrzyj przyprawy w skórę kaczki.
Włącz i nagrzej piekarnik do temperatury 200 stopni.
Filety kaczki połóż na ZIMNEJ patelni skórą do dołu i zapal kuchenkę na pełną moc. Nie używaj żadnego dodatkowego tłuszczu! Czekaj aż temperatura się zwiększy.
Po upływie około 2 minutach mięso powinno zacząć skwierczeć, a tłuszcz się wytapiać. Zmniejsz wtedy od razu moc kuchenki o około 1/3. Smaż na średnim ogniu około 6-7 minut, Czas liczony jest od chwili położenia steków na patelnię. Przesuwaj mięso delikatnie od czasu do czasu, żeby nie przywierało. Pamiętaj żeby go nie nakłuwać, bo wyciekną soki i będzie niedobre. Filety obracaj najlepiej za pomocą szczypiec.
Po około 6 min. skórka powinna być ładnie przypieczona i mieć złoty kolor. Jeżeli chcesz bardziej przypieczoną zostaw mięso jeszcze na małą chwilkę. Przełóż piersi na drugą stronę i smaż przez 5 minut.
3
ZROBIONE
Przełóż piersi do żaroodpornego naczynia lub na blaszkę. Dobrze jest żeby naczynie było ciepłe – (najlepiej wyjęte z nagrzanego piekarnika).
Piecz mięso 10 minut. Po upieczeniu wyjmij piersi z piekarnika i ułóż skóra do góry.
Mięso musi odpocząć przed pokrojeniem ok. 5 min., aby nie wypłynęły z niego wszystkie aromatyczne soki.
Smacznego!
4
ZROBIONE
Sos (opcjonalnie) :
Na używaną wcześniej patelnię z wytopionym tłuszczem wlej wino. Podgrzewaj dodaj zioła i posiekaną żurawinę. Mieszaj cały czas czekając, aż ciecz odparuje. Jak sos zacznie gęstnieć dodaj masło i wyłącz kuchenkę. Sos podawaj obok pokrojonej w plasterki kaczki.
https://szlakamismakow.pl/Przepisy/smazona-kacza-piers-czyli-stek-kaczki/
maria10 2020-11-30
.... jak pięknie upieczony ten stek..... a i dodatki są wspaniałe.... pozdrawiam gorąco i miłego wieczoru życzę:)))))
lucilla 2020-12-01
zestaw znakomity :)