500gr mąki
25 gr drożdży
1/8 l itra mleka
140 gr roztopionego masla
100gr cukru
4 jajka
1/2 łyżeczki soli
ziarenka z jednej laski wanilii lub cukier waniliowy z naturalna wanilia
50 gr mielonych migdalow
opcjonalnie skorka pomaranczowa,z pomaranczy BIO -namoczyc w rumie lub
likierze pomaranczowym (mozna zastapic rodzynkami lub zurawina...)
Drozdze wymieszac z letnim mlekiem i 1 lyzka cukru,maslo roztopic i pozostawic do przestudzenia.Do miski wsypac maka ,pozostale suche skladniki ,dodac roztrzepane jajka ,wyrosniete drozdze i maslo,wyrobic ciasto i pozostawic ,do podwojenia objetosci.po tym casie przelozyc do formy,odstawic na 1/2 godziny zeby znow troche podroslo i piec w temp ok 170-180 stopni 35 minut..
w tym czasie przygotowac poncz-1/2 szkl wody zagotowac z 1 lyzka cukru i sokiem z wycisnietej jednej pomaranczy,gdy wystygnie dodac likier pomaranczowy lub rum,jeszcze ciepla babke polac ponczem i przykryc folia spozywcza,gdy poncz dobrze wsiaknie babke polukrowac...
Babka jet wilgotna i bardzo aromatyczna ...polecam:)
dodane na fotoforum:
akrek1 2014-03-28
....i jak można spokojnie zasnąć po takiej fotce???? witaj wesoło
listek 2014-03-28
Dobrej nocy, cieplutko pozdrawiam.
magdabo 2014-03-28
... Ach jaka słodka pyszna babeczka i taka właśnie na drożdżach najlepsza , dziękujemy za przepis ... pozdrawiam i miłego wypoczynku życzę !
bryza 2014-03-29
Wow Ewuniu co za rarytas :) serdeczne dzięki za przepis , z pewnością skorzystam bo to mój smaczek :) słodkich snów Ci życzę i cieplutko pozdrawiam :)
tenia45 2014-03-31
Uwielbiam...tak pieknie podana,ze nie mozna odmowic...
mimoza7 2014-03-31
Dobra do kawki :-)