600g ziemniaków
1 cebula
ok. 1kg mięsa mielonego
700 g kiszonej kapusty
liść laurowy,sól,pieprz,mielony kminek
2 łyżki marg.
2 płaskie łyżki mąki
250ml śmietany
1 łyżeczka ziarenek smaku
1 kromka chleba tostowego
Wykonanie
Ziemniaki,obrać i ugotowac ok.20 min. po wystudzeniu pociąć na plasterki.
Cebulę drobno poroić,podsmażyć na oliwie,dodać mięso i pieprz,upiec.Przełożyć do miski i na tłuszczu z mięsa poddusic kapustę kiszoną,dodając 100 ml.wody i liść laurowy.Doprawić do smaku cukrem,solą i kminkiem,przełożyć do naczynia żaroodpornego na górę dać mięso a na mięso poukładać plastry ziemniaków.Zalać sosem.Chleb tostowy pokruszyć i przesmażyć na marg.,rozsypać na ziemniakach.Piec w nagrzanym piekarniku 200 st.ok.25 min.
Sos.
2 łyżki marg.roztopić,dodać mąkę,wymieszać,poźniej dodać 200 ml.wody,śmietanę i ziarenka smaku,zagotować,doprawic solą i pieprzem.
dodane na fotoforum:
gooja 2010-02-13
Poproszę przepis bo jak to mówią-PRZEZ ŻOŁĄDEK DO SERCA MĘŻCZYZNY.....;-)
inezunia 2010-02-20
tak apetycznie wyglada ta Twoja zapiekanka ze w przyszlym tygodniu sie za nia zabieram ...dziekuje za przepis ...juz mi slinka leci mniam maniam........
Pozdrawiam :)
jeanne 2010-02-20
takiej to jeszcze nie jadłam , wyglada zachęcająco ;-)))
Pozdrawiam serdecznie ;-)))