LODY CZEKOLADOWE
100 g czekolady ( dałam gorzką)
300 ml mleka
150 ml śmietany 30% lub 36%
100 g mascarpone
1 Cukier wanilinowy 8 g
3 żółtka
80 g cukru
kilka kostek (4) gorzkiej czekolady drobno posiekanej do dekoracji
100 g czekolady ( zetrzeć na wiórki). Mleko ze śmietanką, mascarpone i cukrem wanilinowym umieścić w większym garnku, ustawić na średniej mocy palnika i podgrzewać do zagotowania. W międzyczasie utrzeć mikserem żółtka z cukrem na kogel-mogel. Kiedy mleko ze śmietanką i mascarpone zacznie się gotować, zdjęć natychmiast z ognia. Do utartych z cukrem żółtek dodać część gorącego płynu jednocześnie miksując całość przez chwilę. Następnie zawartość miski przelać z powrotem do garnka, dodać czekoladę, ustawić na palniku i podgrzewać na średniej mocy, delikatnie mieszając. Jeśli dodacie wiórki czekolady, a nie będą chciały się rozpuścić to wszystko zblendować. Masa powinna mieć jednolity jasnobrązowy kolor Teraz najważniejszy moment.. Masę doprowadzić do lekkiego zgęstnienia, ale nie wolno jej zagotować, bo by się zważyła. Masa jest dobra, gdy nie spływa zupełnie z łyżki, ale nieco ją oblepia ,nadal jest płynna, ale osadza się na łyżce. Całość dobrze schłodzić, następnie umieścić w maszynie do lodów . Lody powinny mieszać się około 30 minut. Po tym czasie przełożyć je do pojemniczka i schładzać całą noc.
SMACZNEGO :)
lena12 2014-08-28
To się zgłosze ....Dzięki ...Miłego popołudnia Halinko...
Pozdrawiam cieplutko;)))
(komentarze wyłączone)