25 dag tortellini-dałam serowe
1 spory brokuł
3 duże pomidory
10-15 dag wędzonego boczku
25 dag mozzarelli
zioła prowansalskie, zioła do spaghetti, ketchup łagodny
Tortellini ugotować w osolonej wodzie ok.10 min. Mogą być lekko twarde. Brokuły krótko obgotować w osolonej wodzie- ja tradycyjnie-3 min. Boczek pokroić w bardzo cienkie plasterki, następnie plasterki w kawałki-wg uznania. Wysmażyć na chrupko na patelni. Pomidory sparzyć, zdjąć skórkę, pokroić w plastry. Mozzarellę pokroić w plastry.
Naczynie żaroodporne wysmarować masłem, wyłożyć część ugotowanego tortellini, posypać ziołami do spaghetti, pokroić część brokuła, na to wysmażone kawałki boczku. Wyłożyć część mozzarelli i plastry pomidora. Warstwy powtórzyć. Wierzch zapiekanki polać łagodnym ketchupem- ilość wg uznania. Naczynie nakryć, zapiekać w temp.180st.C. Odkryć i zapiekać jeszcze z 15 min, aż mozzarella się zrumieni.
Życzę smacznego!
dodane na fotoforum:
kot54 2010-11-26
Ale widok.....palce lizać......
maxmen 2010-11-26
Ale kusisz... to wygląda przepysznie... :)))
brego 2010-11-27
...czyli - pyszne szaleństwo...:)))
malgra 2010-11-28
Wygląda smakowicie...dzięki za przepis...jak przyjadą dzieci to ją zrobię...miłego wieczoru...)
allll 2010-11-29
Intma, wiesz, że lubię kuchnię. Zwykle mam do różnych przepisów duży dystans.
Czy ja po każdej wizycie w Twojej galerii muszę lecieć do kuchni szykować sobie kanapkę? Kobieto zlituj się!!!!!!