Kapuśniaczki - przepis na około 30 sztuk
przepis marco45
Ciasto:
0,5 kg mąki, 4 dag drożdży, 1 jajko
1 i 1/3 szklanka mleka ( gdy ciasto będzie zbyt twarde dodać nieco wody, jak za luźne- dosypać nieco mąki), 2-3 łyżki kwaśnej śmietany, 15 dag margaryny lub masła roślinnego, łyżka cukru, sól do smaku
gałka muszkatołowa (według uznania do smaku- starta)
1 jajko do smarowania kapuśniaczków
Nadzienie:
0,5 kg kapusty kiszonej - najlepiej z własnej produkcji,cebula według uznania,
4 dag masła, pieprz,kminek według uznania
Drożdże rozmieszać z ciepłym mlekiem, cukrem i łyżka mąki. Pozostawić do wyrośnięcia. Rozczyn włożyć do pozostałej mąki, dodać śmietanę, jajko, sól, gałkę muszkatołową. Wymieszać wszystko razem i dodać roztopiony tłuszcz. Ciasto wyrobić i pozostawić do wyrośnięcia.
Kapustę ugotować w malej ilości wody, lekko odcisnąć na sicie i posiekać na stolnicy nożem. Podsmażyć na maśle cebulę. Do tego włożyć kapustę,dodać pieprz, kminek. Całość zasmażyć i doprawić do smaku.
Wyrośnięte ciasto wyłożyć na stolnicę w dwóch porcjach. Rozwałkować na grubość około 3-5 mm i wykrawać kwadraciki o wielkości 9 cm. Nakładać kapustę na kwadraciki -1 łyżeczkę. Składać w koperty. Zostawić do wyrośnięcia. Roztrzepać jajko i każdego kapuśniaczka smarować. Wstawić do piekarnika w temp około 180 stopni i piec około 20 min.
dodane na fotoforum:
jeanne 2010-12-27
... achhh te kapuśniaczki , bosko wyglądają ... i chyba gdzieś widziałam u Ciebie przepisik !!!
brego 2010-12-27
...uwielbiam :)))
lila25 2010-12-28
jestem straszny antytalent w takich krucho-drozdzowych wypiekach ale sprobuje bo tak apetycznie wygladaja te kapusniaczki , jestem kapusciara ;-) zawsze mam ochote na kapustke ;-)