Danie z Wigilii - szczupak w galarecie

Danie z Wigilii - szczupak w galarecie

Szczupaka rozmroziłam, bo uczciwie czekał na święta jakiś czas...
Wywar do gotowania ryb:
głowa, płetwy,1/2 litra wody, ziele angielskie, pieprz w całości, liść laurowy, włoszczyzna bez kapusty, sól 1-2 łyżki.
Wywar gotować w dużym garnku przez około 1/2 godziny. Wyjąć warzywa, dolać ok.1,5 litra wody. Doprawić do smaku solą i sokiem z cytryny. Wkładać albo całą rybę, albo dzwonka.
Ja preferuję dzwonka. Gotować je od czasu zagotowania się wywaru przez 8-10 min. Wywar ma tylko pyrkać!
Ostrożnie wyciągnąć rybę i pozostałe składniki wywaru.
Dodać żelatynę (3-4 łyżeczki na litr wody)
Do tej ilości gorącego wywaru daję około 8 płaskich łyżeczek, wcześniej namoczonej w 1/2 szkl. wody i rozpuszczonej. Dokładnie wymieszać z wywarem. Można dodać nieco vegety, dla poprawienia smaku.

Następnie klaruję galaretę:
https://kobieta.gazeta.pl/poradnik-domowy/1,69706,3057818.html
to jest ściąga,która pomaga osiągnąć sukces.

Zalewam ułożoną i udekorowaną rybę stopniowo...warstwa galaretki, schłodzić...warstwa galaretki- schłodzić...

dodane na fotoforum:

grejsia

grejsia 2010-12-27

Masterpiece!!! Naprawde podziwu godne!!!

lulka1

lulka1 2010-12-27

rewelacja to szczupak ? jeśli tak to liczę na przepis bo mam takiego gagatka w zamrażalce i nie wiem co z nim zrobić :)
..dzięki serdeczne za przepisy zamieszczone w garze, na naszym stole świątecznym nie zabrakło roladek , rybki po hawajsku, sałatki oraz przepyszne ciasto toffi które wszystkich powaliło :D
..pozdrawiam :)

jeanne

jeanne 2010-12-27

REWELACJA BEATKO !!!!!!

brego

brego 2010-12-27

...super !!!...i tyle :)))

lila25

lila25 2010-12-28

szczupak wyglada fenomenalnie , zrobie na nowy rok ale pstraga , przepis bardzo mi sie podoba , te czarne to oliwki , pozdrawiam :-)

piatal

piatal 2010-12-28

nooo fajny,,,,,smacznego,,,

lafii

lafii 2010-12-30

Ależ pięknie i pysznie ten szczupaczek się prezentuje:)))

ingas

ingas 2011-04-10

szczupaczek jest tez pyszniutki w sosie śmietanowo-koperkowym lub śmietanowo-szczypiorkowym ale...pewnie juz robiłas:)

dodaj komentarz

kolejne >