Niezawodna przekąska i na ciepło i na zimno. Kolejny raz przegryzka zniknęła w okamgnieniu, mimo, że zrobiłam podwójną porcję.
1 rolka ciasta francuskiego
1 pierś z kurczaka- ok.25 dag
10 dag sera masdamer (bądź innego żółtego)
1/2 opakowania mrożonego szpinaku (450gr)
2-3 ząbki czosnku
1 mała cebula
5-10 dag sera pleśniowego np.niebieski Lazur, Rokpol etc.
2 łyżki masła
sól, pieprz, słodka papryka,
1 żółtko do smarowania ciasta
Szpinak rozmrozić, odsączyć. Cebulę obrać, zeszklić na maśle, wrzucić szpinak, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek. Przesmażyć 5-7 min. Dodać pokruszony ser oraz sól i pieprz do smaku. Chwilkę jeszcze przesmażyć. Przestudzić.
Na drugiej patelni przesmażyć ok.15 min. paski kurczaka posypane solą, pieprzem i papryką. Ewentualnie można mięso potraktować czerwonym delikatem. Przestudzić.
Ciasto francuskie pokroić na dowolnej wielkości kwadraty bądź prostokąty.
Na środku każdego kwadracika rozsmarować małą ilość szpinaku, nałożyć na to kawałek kurczaka, obok ułożyć mały słupek sera. Zlepić 2 brzegi, aby utworzyć rożek. Wierzch posmarować żółtkiem.
Piec ok.15-18 min. temp.180-200 st.C
dodane na fotoforum:
hbabik 2013-01-20
WIDZĘ,ŻE DBASZ O TAKICH JAK JA CO NIE POTRAFIĄ SPAĆ...ALE WARTO BYŁO CZEKAĆ NA TAKIE RARYTASIKI.....
atek67 2013-01-20
wygladaja bardzo smakowicie... dzieki za przepis... z pewnoscia z nieg skorzystam przy najblizszej okazji :)
iwanka1 2013-01-20
Przygotowałaś nam widzę śniadanko na rano:)
betaww 2013-01-20
Chyba na ciepło jednak lepsze........Ale Ty masz jesnak wene....tak wymyslac po pracy......Jak Ty masz na to siłe.....
Pozdrawiam...***
laura5 2013-01-20
WiTAmY W NieDZiELnY PoRanEk...)Zyczac Wam samych przyjemnych chwil w niedzielny dzionek.....:)Cieplutko pozdrawiamy i dziekujemy za mile slowa w naszej galeri.....:)
kot54 2013-01-20
SUPER przepis...są na pewno bardzo smaczne....
annabru 2013-01-20
Pycha. Wyczytałam o nich w internecie.Robię je w domu.Po prostu miksuję zawsze banana, bo zapewnia słodkość, i dostepne owoce i warzywka z dodatkie wody mineralnej.Nie zawsze u mnie są zielone.Jednak jak mam seler lisciowy, sałatkę ,pietruszkę, ogóreczka z ogródka, to są.Sa tak syte, że mogą zastąpić śniadanko lub kolację.A przy tym mają dużą wchłanialność, więdszą niż gryzione owoce i warzywa.
kris13 2013-01-20
piekę takie ciasteczka ale z marmoladą i nie z ciasta francuskiego...też dobre :)))
,,,ale takie zrobię bo lubię szpinak_pomysł świetny!
mattik 2013-01-20
...,,_██_.
.....(●,●)..
...٩(`:`)۶..
...(``:``)..
....^~~^....:)pozdrawiam cieplutko:)
«♥» ``«♥»``«♥»`
mattik 2013-01-23
(*`v´*)Cieplutko Pozdrawiam***
`•.¸.• Uśmiech z Serca
(*`v´*)Zostawiam***
`•.¸.•´ Życzę Miłego Dnia:)))
kofta73 2013-02-25
No i mam :) Zrobiłam z podwójnej porcji. Dobrze, że dzieci nie jedzą..., "nie lubią" podobno, chociaż nie próbowały :D
http://e-ra.flog.pl/wpis/6535468/rozki-francuskie-ze-szpinakiem-i-kurakiem-
kofta73 2013-05-27
Jutro robię znowu. Produkty już kupiłam i chyba jeszcze wstępnie przygotuję a jutro już tylko do piekarnika :)
Pozdrawiam i jeszcze raz bardzo dziękuję za przepis :)
kofta73 2013-06-27
Lecę po filety, cebulkę do szpinaku i na jutro będę miała mniamuśne rożki :)
Pozdróweczka :)