Drożdżówka ze śliwkami

Drożdżówka ze śliwkami

Wyrabiałam to ciasto prawie pół godziny, moimi własnymi rączkami :) Jestem dumna, że tak urosło. Dobrze, że z formy nie zwiało ;)
A z racji tego, że urosło tak wysokie, to wydaje się, że tych śliwek jest tak strasznie mało.
Czy też lubicie drożdżówkę z mlekiem? Ja bardzo, bardzo....


5-6 jajek, 3/4 kostki świeżych drożdży, 1 szkl.cukru, 3/4 kg mąki pszennej, 3/4 kostki margaryny, niepełna szklanka mleka, dowolny aromat, bakalie lub owoce.

Mleko podgrzać. Do letniego rozkruszyć drożdże, dodać łyżkę cukru i łyżkę mąki. Całość wymieszać,by nie było grudek, odstawić do wyrośnięcia.

Mąkę przesiać do miski. W drugiej misce ubić jaja z cukrem na puszystą masę.
Do mąki dodać masę jajeczną i wyrośnięty zaczyn drożdżowy. Wyrobić 10-15 min. Dodać stopioną, przestudzoną margarynę, wyrabiać ciasto, by nie było szkliste. Wyrobione ciasto odstaje od ścian miski. Na koniec dodać zapach, ewentualnie bakalie. Wyłożyć ciasto na dużą, prostokątną blachę, wyłożoną papierem do pieczenia. Ja na wierzch zamiast kruszonki dałam kawałki owoców egzotycznych.
Nakryć ciasto wilgotną ściereczką, odstawić jeszcze do wyrośnięcia na ok.1/2 godz. Ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 160 st.C Piec ok.50 min. Przed wyjęciem z piekarnika sprawdzić patyczkiem, czy ciasto jest w środku upieczone. Po wyłączeniu piekarnika jeszcze na kilka minut zostawić ciasto w środku, przy uchylonych drzwiczkach.

Życzę smacznego!

dodane na fotoforum:

czupi14

czupi14 2013-09-01

Super a jakie puszyste......pozdrawiam serdecznie.....!!!!Takie ciacho to tylko umiała piec moja mama.....a ja niestety nie ....!!!!

betaww

betaww 2013-09-01

No prosze jakie pysznosci......Czy to "nocne drozdzowe"ze sliweczkami?.......
Pozdrawiam serdecznie....****

betaww

betaww 2013-09-01

Ree: a kto by nie lubił drozdzowki z mlekiem......Szkoda tylko ,ze nie może być cieple od krowki........( ale sie rozmarzylam......)......

kris13

kris13 2013-09-01

..z mlekiem najlepsza :)))

intma43

intma43 2013-09-01

re.betaww
Nie, to nie jest nocna wersja drożdżówki. To jest taka standardowa drożdżówka, na dość dużej ilości jaj, wypracowana własnymi rękoma. Przypomniały mi się czasy mojego dzieciństwa, kiedy babunia piekła taką swojską, przeogromnie smaczną drożdżówkę i zawsze do tego dawała swojskie mleko...od krówki :)

jola09

jola09 2013-09-01

PYCHA

violinka

violinka 2013-09-02

Uwielbiam

slonko6

slonko6 2013-09-02

Uwielbiam wysokie ciasta, ale rzadko kiedy takie mi się udają, ręcznie pól godziny? ojjj, już mnie ręce bolą he he

biene

biene 2013-09-02

skad ja to znam :D...co chwile zagladam do piekarnika czy mi nie ucieka ciacho...a drozdzowke musze tez zrobic,wegierki sie pojawily..trzeba kozystac...

ja uwielbiam baaardzo duzo kruszonki....hihi..

milego tygodnia....
pozdrywiam

bachaa

bachaa 2013-09-02

uwielbiam jeszcze ciepłą drożdżówkę z mlekiem, boskie sniadanie lub kolacja ;p

jerry61

jerry61 2013-09-02

wygląda pięknie! poproszę kawałek.

pinecha

pinecha 2013-09-02

... ja drożdżowe, to z masłem
-takim prawdziwym ;-)

milan57

milan57 2013-09-02

pychotka...

coln21

coln21 2013-09-02

To prawda drozdzowka z mlekiem to jest to....:)

ewita68

ewita68 2013-09-02

Pychota, uwielbiam, dziękuję za przepis :))

ewci1

ewci1 2013-09-02

Uwielbiam zapach drozdzowego ciasta ,zaraz po otwarciu piekarnika...pieknie wyszlo:)

alik61

alik61 2013-09-02

pięknie wyrosła!!!:)))

hbabik

hbabik 2013-09-02

MNIAM,ALE PYCHOTKA....

laura5

laura5 2013-09-04

Radosnego Wieczoru życzę,pozdrawiamy Cieplutko:):):)

berblak

berblak 2013-09-06

superowa! ciepła drożdżówka - pyyyycha! Ale bez mleka proszę...

lilka13

lilka13 2013-09-06

ciasto na miare OSKARA kulinarnego :)))

alkaa

alkaa 2013-09-06

Pyszności...

danka1

danka1 2013-09-06

pyszne ciacho

dodaj komentarz

kolejne >