Bułki krucho drożdżowe
~1,5 dag drożdży (może być nawet mniej)
~1 łyżeczka cukru
~1/4 szkl.ciepłej wody
~3 szkl. mąki pszennej
~1 płaska łyżeczka soli
~5 dag masła
~1 szkl.śmietany 18%
Śmietanę z masłem wrzucić do rondelka, na małym gazie rozpuścić, wymieszać na jednolitą zawiesinę. Przestudzić.
Drożdże rozetrzeć z cukrem, zalać ciepłą wodą, odstawić na kilka minut.
Mąkę przesiać, dodać sól, mieszaninę śmietany z masłem, rozpuszczone drożdże. Wyrobić ciasto,nakryć ściereczką, odstawić do wyrośnięcia. Jak ciasto podwoi swoją objętość wyłożyć na stolnicę, wyrównać powierzchnię, wyciąć szklanką krążki. Uformować je w ręku na kształt bułek. Można je dowolnie nadziać. Wierzch obsypać mąką, bądź posmarować np.mlekiem czy jajkiem.
Piec w nagrzanym piekarniku ok.15-17 min. w temp.ok.170-180 st.C.
Życzę smacznego.
Z tej ilości wychodzi ok.10 bułek średniej wielkości.
dodane na fotoforum:
wandy 2014-02-25
Buleczki zawsze mile widziane...tylko roboty z nimi duzo,wiec jednak skocze do piekarza...hi hi hi hi...
Milego dzionka :)
betaww 2014-02-26
Pewnie i ja pokusze się na zrobienie.....Nie wiem tylko czy po zrobieniu tych bułeczek powinny jeszcze raz urosnąć....czy od razu myk do pieca.....
Pozdrawiam...***