Dziękuję wszystkim za życzenia dla mojego Ślubnego :)
Biszkopt:
6 jaj, 1-1,5 szkl.cukru, 1,5 szkl.mąki tortowej, 3 łyżki dobrego kakao, 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Masa:
4 jaja, 1 szkl.cukru pudru, 2 kostki masła, 1 tabliczka dobrej gorzkiej czekolady,1 łyżka słodkiej śmietany
Dodatkowo:
1 słoik kwaśnej konfitury(u mnie agrestowa), 8-10 dag drobnej bezy, 15- 20 dag suszonych śliwek, 50 ml spirytusu
Poncz: woda+sok z cytryny+cukier, zwolennicy mogą dodać alkohol zamiast soku z cytryny.
W przeddzień upiec biszkopt do tortu i namoczyć śliwki.
Białka ubić na sztywną pianę, stopniowo dodać cukier i po jednym żółtku. Dosypać przesianą mąkę, proszek i kakao. Delikatnie wymieszać. Wylać ciasto do tortownicy o średnicy 26 cm. Ja wykładam dno tortownicy papierem do pieczenia, boki pozostają suche i wolne od papieru. Wstawić formę do zimnego piekarnika. Piec ok.30-35 min w temp. 170-180 st.C.
Śliwki umyć,osączyć, zalać spirytusem, szczelnie zamknąć naczynie i pozostawić na kilkanaście godzin.
Nazajutrz śliwki osączyć i pociąć na paski, spirytus, którego śliwki nie wchłonęły zostawić do nasączenia biszkoptu.
Jaja z cukrem pudrem ubić na parze, aż masa będzie gęsta i znacznie zwiększy swoją objętość. Wystudzić. W kąpieli wodnej rozpuścić 1 tabliczkę połamanej gorzkiej czekolady + słodka śmiatanką. Przestudzić.
Utrzeć masło na puch, dodawać po łyżce masy jajecznej oraz stopionej czekolady.
Biszkopt przeciąć na 3 krążki.
Pierwszy krążek nasączyć ponczem, nałożyć cienką warstwę konfitury, 1/3 część kremu, w to wcisnąć drobne bezy. Wyrównać powierzchnię.
Nałożyć drugi krążek, nasączyć ponczem, nałożyć warstewkę konfitury, 1/3 część kremu, na krem rozsypać pokrojone śliwki- lekko ucisnąć, wyrównać powierzchnię.
Nałożyć ostatni krążek, nasączyć lekko. Resztą kremu udekorować wierzch i boki tortu.
Na wierzch ułożyć bezy, 1 bezę skruszyć. Ewentualnie polać je polewą czekoladową (pół tabliczki gorzkiej czekolady+1 łyżeczka śmietany 30%) rozpuszczonej w kąpieli wodnej i przestudzonej.
Tort schłodzić w lodówce. Najsmaczniejszy jest jak się przegryzie...czyli za 1-2 dni.
dodane na fotoforum:
wigater 2014-03-03
Ach, przegapiłam...
Przepraszam!
Najlepszego życzę: chociaż spóźnione te moje życzonka, ale bardzo szczere. Naprawdę!!!
:-)
I... przepis poproszę, bo >piomar< w środę kończy swoje... no, nieco więcej, bo już 25 latek mu (kiedyś) minęło...
A lubi słodkości, jak niewiemco!
betaww 2014-03-04
Nie dobijaj mnie...........wystarczy ,ze co drugi dzień pieke bułeczki , bo mężowski nie może sie nakeśc....
pozdrawiam...***
hbabik 2014-03-04
DZIĘKUJĘ ZA PYYYYYYYYYYYYYSZNY TORT...DLA SOLENIZANTA ...STO LAT I PRZEDE WSZYSTKIM DUŻO ZDRÓWKA !!!!
danka1 2014-03-07
Witam i życzę miłego popołudnia piątkowego oraz wspaniałego weekendu.
ania03 2014-03-08
WSZYSTKIEGO NAJLEPSZEGO Z OKAZJI IMIENIN I DNIA KOBIET:)