Przepis na 1 porcję- ok.8-10 bułek
1/2 kg mąki
5 dag drożdży
1 łyżka cukru
1 łyżeczka soli
1 szkl.letniej wody
4 łyżki oleju
Drożdże rozetrzeć z cukrem. Do naczynia wsypać mąkę, dodać roztarte drożdże, sól, olej, wodę. Wyrobić. Wstawić na kilka godz.do lodówki. Następnie uformować bułki, ułożyć na blasze. Nakryć ściereczką i odstawić na 20 min. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 230 st.C i piec ok15-20 min.
Ja moje bułki posmarowałam mlekiem i obsypałam ziarnami. I dopiero do pieca :)
sheriad 2014-08-21
ciekawy przepis, musiałabym sobie go zapisać w zeszycie, a bułeczki wyszły świetne
ania03 2014-08-22
Fajne wyszły..przepisa pożyczam,może oddam:)
ondra 2014-08-28
Wyglądają przepysznie. Mogę się poczęstować?
Wielkie dzięki za przepis.
Pozdrawiam serdecznie :)))