Proszę się częstować :) Kawa, herbata we własnym zakresie ;)
Upiec biszkopt z 4 jaj,nasączyć ponczem lub sokiem z ananasów.
Masa: puszka ananasów, 4 żółtka, dobry budyń śmietankowy, kostka masła (20 dag).
Warstwa kokosowa:
10 dag wiórków kokosowych, 1 szkl.cukru, 4 białka, 1 łyżeczka proszku do pieczenia.
Ananasy odsączyć, pokroić w kawałki. W 1/2 szkl.soku z ananasa rozbełtać 4 żółtka i budyń, wlać do reszty gotującego się soku- ugotować budyń, przestudzić, utrzeć z masłem na jednolitą masę. Na koniec dodać do niej pokrojone ananasy.
Białka ubić na sztywną pianę, stopniowo dosypując cukier i proszek do pieczenia. Wsypać wiórki, delikatnie wymieszać. Masę wyłożyć na formę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec ok.20-25 min w temp.160-170 st. C.
Po wystudzeniu ułożyć warstwami:
biszkopt, krem, masa kokosowa.
Życzę smacznego!
dodane na fotoforum:
danka1 2014-08-31
rozkosz dla podniebiania
ania03 2014-08-31
Ciekawy przepis...zapożyczam:)miłej niedzieli....ps.masz śliczną córkę:)
jeanne 2014-08-31
Witaj Beatko:) U Ciebie zawsze coś smacznego można podpatrzyć;-) Koniecznie muszę przerobić to ciasteczko na bezglutenowe:-)
Pozdrawiam Cię serdecznie:)