Ciasto już jest, tylko trzeba sobie kawę czy herbatę zaparzyć :)
Pozdrawiam zimowo!
Ciasto:
2 szklanki mąki pszennej, 1 szklanka cukru, 3/4 szklanki oleju, 2 jajka, 1 szklanka mleka, 3 łyżki ciemnego kakao, 2 łyżki dżemu z czarnej porzeczki, 1 łyżka sody, 1 łyżka proszku do pieczenia.
Masa serowa:
1/2 kg twarogu (zmielony ze 2x), 2 jajka, 1/2 kostki Kasi (miękkiej)- bądź pół kostki masła, 1 łyżka mąki ziemniaczanej, 1 szklanka cukru, 1 cukier waniliowy
Składniki ciasta zmiksować na gładką masę. Wylać do prostokątnej formy.
Masa serowa: Ubić białka na pianę, dodać żółtka i cukier, zmiksować. Dodać pozostałe składniki,dokładnie wymieszać. Masę wyłożyć na ciasto. Piec 45-50 min.w temp. ok.170-175 st.C