Jadłam tę sałatkę w knajpce, trochę zmodyfikowałam, polecam!
Warstwami układać: 1/2 sałaty lodowej porwanej na części, 1-2 czerwone cebule w kostkę, 1 świeży ogórek ze skórką pokrojony w ćwierćplasterki, 20 dag szynki w kostkę, 20 dag żółtego sera startego na dużych oczkach, ćwiartki pomidorków na przemian z ćwiartkami jajek ugotowanych na twardo( ze 3 pomidory, 4 jajka)- to stanowi 1 warstwę, 1 puszka kukurydzy, na to polać 2 sosy koperkowo-ziołowe połączone z 6 łyżkami oliwy(bez wody), na wierzch sos czosnkowy i sporo natki pietruszki. Oczywiście nie mieszać.
Sos czosnkowy: wymieszać 3 łyżki majonezu+3 łyżki jogurtu naturalnego+sól+pieprz+2 zmiażdżone ząbki czosnku, polać na sałatkę, nie mieszać.
Życzę smacznego!
dodane na fotoforum:
vesper5 2009-08-29
witam i pozdrawiam... cuduj w kuchni cuduj a ja będę podglądać i naśladować :)))
anettah 2009-08-30
Ojej ale super wygląda?chyba się na nia wproszę?!!
anettah 2009-08-30
A zapomniałam extra salaterka!!
piatal 2009-09-12
lubie takie majonezowe sałatki,,,jogurt w wersji mniej tuczącej,,,heheh smacznego,,,
dankad 2009-09-12
Zachwyciłam się przepisem, a może najpierw wyglądem Twej sałatki-tak apetycznej.Częstuję się przepisem, smacznie wygląda.
A co do nazwy mego ciasta,różne brzmienia w różnych regionach Polski są.W moim cieście zabrakło koloru kiślowego- różowego, ale to też każdy robi wg uznania. Miłego dnia życzę....
Pozdrawiam.
biuro2 2012-09-12
zupełnie jak sałatka "con tono" tylko sos powinien być musztardowy i zamiast szynki tuńczyk, bardzo polecam