Wbrew niechlubnej opinii o szpinaku...danie rewelacyjne w smaku :)
Składniki: 1/2 kg makaronu spaghetti,
- 1/2 kg świeżego szpinaku( niekiedy daję mrożony), jeśli ktoś się boi...dać połowę
- 1 spora cebula,
- 3 lub 4 ząbki czosnku
- 1 śmietana 30% mały pojemnik
- 1/2 szkl. chudego mleka
- 20 dkg żółtego startego sera np.ementaler,
- oliwa lub olej do smażenia,
- gałka muszkatołowa,
- sól, pieprz, kto lubi...oregano+bazylia
Spaghetti ugotować al dente. Umyć szpinak,pokroić na dość duże kawałki. Rozgrzać oliwę, wrzucić szpinak, krótko przesmażyć. Max.4-5 min. Na oddzielnej patelni zeszklić drobno pokrojoną cebulę i czosnek. Dodać do szpinaku, wymieszać. Posolić do smaku. Przestudzić. Do niedużego garnka wlać śmietanę i mleko. Zagrzać powoli, żeby się nie zwarzyło. Dodać świeżo startą gałkę muszkatołową, starty ser, cały czas mieszając, aby składniki się dobrze połączyły. Dodać szpinak, przemieszać, doprawić pieprzem, oregano i bazylią.
Sosem można polać przygotowany makaron, albo zrobić tzw.misz-masz. Odcedzony makaron wrzucić z powrotem do garnka, wlać do tego sos i szybko, dokładnie wymieszać. Do smaku ułożyć na talerzu pomidorki i oczywiście spałaszować z makaronem.
Życzę smacznego!
dodane na fotoforum:
vesper5 2009-10-07
...bardzo jestem ciekawa tego dania...wygląda genialnie...:))) pozdrowionka:)))
alciaxd 2009-10-08
Smaczne :))
matta 2009-10-16
zrobie to dziś na obiad:) ,bo syn powiedział ze inaczej do domu nie wróci:)miłego dnia