gulasz cygański, prażona kasza gryczana, swojski kiszony ogórek
GULASZ CYGAŃSKI
1/2 kg wieprzowiny lub wołowiny bez kości, puszka pomidorów, 2 średnie cebule, 1 świeża papryka, 2-3 marynowane papryczki pepperoni, 2-3 korniszony, 100 ml śmietany 18%, 2 łyżki koncentratu pomidorowego, olej do smażenia, 1/2 łyżeczki cukru oraz przyprawy: sól, pieprz, ostra papryka, czosnek granulowany, tymianek, rozmaryn.
Mięso obmyć, osuszyć, pokroić w kostkę. Cebulę obrać, pociąć w piórka bądź sporą kostkę, zeszklić na oleju, dodać mięso, dać przyprawy- ilość wg uznania oraz sól i cukier. Podsmażyć kilka minut mieszając, by się nie przypaliła zawartość patelni. Dodać pomidory z puszki razem z zalewą. Dusić pod przykryciem, w razie konieczności podlać wodą. Po ok.1/2 godz. dodać pokrojoną w paski świeżą paprykę. Dusić jeszcze z 15 min. Dodać pokrojone w słupki ogórki konserwowe oraz pokrojoną papryczkę pepperoni(wyciąć nasionka), dolać śmietanę. Dusić wszystko ok.5 min.
Doprawić do smaku, w razie konieczności zagęścić mąką.
Ten gulasz świetnie smakuje i do pieczywa i do ryżu, najmniej chyba pasuje do ziemniaków. Ja dla odmiany podałam go z kaszą gryczaną.
Życzę smacznego!
dodane na fotoforum:
betaww 2010-03-13
NO....TO JEST TO CO TYGRYSY LUBIĄ NAJBARDZIEJ.........JUŻ JADE.......CZEKAJ NA MNIE.....BUŹKA ......DO ZOBACZENIA.....****
vesper5 2010-03-13
...witaj Beatko...pycha...lubię takie gulasiki i kaszę i ogórasa...:)))...miłej...
maxmen 2010-03-13
Mniam........ pyszniutko...:)))
arrek 2010-03-13
wygląda wspaniale :)
elcia72 2010-03-13
NIE PATRZ NIGDY NA TWARZ
CZY PIĘKNA I MIŁA.
PATRZ TYLKO NA SERCE
BO W NIM DOBROĆ I SIŁA.
___$$$$$_____$$$$$_♥Zadowolenia
_$$$$$$$$$_$$$$$$$$$$_♥Słońca
$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$_♥Ciepła
$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$_♥Pogody
$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$_♥Światła
_$$$$$$$$$$$$$$$$$$$_♥Uśmiechu
___$$$$$$$$$$$$$$$$_♥Zdrowia
_____$$$$$$$$$$$$_♥Przyjaciół
_______$$$$$$$$$_♥Spokoju
_________$$$$$_♥Zdecydowania
___________$_♥Miłości
Miłego popołudnia życzę :)))