CONCHIGLIONI NADZIEWANE PIECZARKAMI
proporcje na 15 dużych muszli
nadzienie: 1/2 kg pieczarek, 1 mała cebulka, 5 dag startego żółtego sera, sól, pieprz, 2 czubate łyżki masła.
Dodatkowo: ze 4 plastry żółtego, ostrego sera, 1 "gorący kubek" zielona cebulka Knorr, łyżka posiekanej natki pietruszki, masło do wysmarowania żaroodpornego naczynia.
Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie. Ja moje muszle gotowałam ok.12 min. Przestudzić.
Pieczarki obrać, dość drobno pokroić, opłukać na sicie.Na patelni roztopić masło, zdjąć szumowiny, wrzucić pieczarki, dać sól i pieprz do smaku. Nakryć. Ustawić patelnię na dużym gazie, żeby pieczarki puściły sok. Przesmażyć ze 3 min.
Dodać pokrojoną w kostkę cebulę, smażyć razem jeszcze ok.5 min. na małym gazie, już bez przykrycia, żeby woda odparowała. Nieco przestudzić, dodać starty ser, wymieszać masę, doprawić do smaku wg uznania.
Muszle nadziać, ułożyć w żaroodpornym naczyniu wysmarowanym masłem, nakryć plastrami sera. Wstawić do piekarnika. Zapiekać 10 min.w temp.170 st.C. W międzyczasie przygotować gorący kubek wg przepisu na opakowaniu. Po 10 min.zapiekania polać muszle zupą i zapiekać jeszcze 10 minut. Przed podaniem na stół posypać muszle natką pietruszki.
Życzę smacznego!
Na 1 osobę wystarczy 3-5 muszli- w zależności od apetytu ;))
dodane na fotoforum:
maxmen 2010-05-31
A u mnie jeszcze czeka na zrobienie.
Nie mam pomysłu...:)))
Może wykorzystam Twój przepis. ;)))
betaww 2010-05-31
NO....NARESZCIE DOSTANE PRZEPIS.....MAKARON WIDZIAŁAM....ALE CO I JAK Z NIM ZROBIC TO NIE WIEDZIALAM.....JEDNAK DOBRZE ,ŻE TAK SWIETNIE GOTUJESZ.....POZDRAWIAM SERDECZNIE.....))))
kot54 2010-05-31
Będzie pysznie..............:)
Miłego wieczoru:)