BISZKOPT ORZECHOWY
10 szt białek
1 szklanka cukru
2 i 1/2 szklanki orzechów
1 szklanka mąki
1 łyzeczka proszku do pieczenia
Białka ubić na sztywno w trakcie dosypywać cukier Następnie dodać 2½ szk. zmielonych orzechów( orzechy trzeba podprażyć na suchej patelni ostudzone dodać )i mąkę wymieszaną z łyżeczką proszku do piecz. Piec w temperaturze w 190 C ok. 40 min aż się zrumienił. Gdy ostygnie przekroć na 3 cześci
KREM CZEKOLADOWY
4 paczki margaryny " palma"
1 jajko
3 żółtka
3/4 szkalnki cukru pudru
50-100 ml wódki czystej
2 łyżki mocnej zaparzonej kawy
2 łyżki kakao
Wszystkie składniki oprócz kawy i wódki i kakako, włożyć do malaksera i utrzeć na jednolita mase następnie
dodać kawę i wódkę i nadal mieszamy
Krem dzielimy na 2 części do jednej dodajemy sok z cytryny a do drugiej pozostałej w malakserze kakao
PONCZ
sok np wiśniowy( może być inny a nawet woda z cukrem) i wódka - powinien byc mocno alkoholowy okolo 250-300ml
POLEWA CZEKOLADOWA
4 łyżki cukru pudru
2 czubate łyzki kakao
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
wymieszać te składniki dodać mleko tyle aby masa miala gestość gęstej smietany
w garnuszku rozpuścic 2 czubate łyżki masła lub margaryny i wlać ją do pozostalych składnikow i dobrze wymieszac i polewa gotowa
Wystudzony biszkopt kroimy na 3 częsci Spodnią część biszkoptu odwracamy mocno nasączamy ponczem nawet przelewamy smarujemy białym kremem na którym układamy drobno pokroione np brzoskwinie, namoczone rodzynki czy owoce kandyzowane co kto lubi- na to kładziemy krążek biszkoptu ( ten z góry odwrocony ) nasaczamy mocno ponczem szczegolnie brzegi , smarujemy kremem czekoladowym i przykrywamy krążkiem biszkoptu tym wyciętym z środka , lekko dociskamy
TAKIE UKLADANIE KRĄZKÓW BISZKOPTA POWODUJE ZE TORT JET RÓWNY
nastepnie smarujemy boki tortu kremem i wstawiamy do lodowki
po 1 godzinie obtaczamy brzegi toru wiorkami kokosowymi a wierzch cieniutką warstwą kremu i znów wstawiamy do lodówki po 1/2 godz polewamy polewa czekoladowa puszczając fantazyjnie krople polewy po brzegu tortu i po zastygnięciu polewy dekorujemu w/g uznania