SCHAB DUSZONY W MLEKU

SCHAB DUSZONY W MLEKU

- 1 kg schabu bez kości
- 1 l mleka
- 2 łyżki masła
- 2 gałązki rozmarynu
- świeżo starta gałka muszkatołowa (pół łyżeczki), goździki (5-6)
- 4 ząbki czosnku
- sól, pieprz

Schab obsmażyć ze wszystkich stron na maśle . Kiedy będzie rumiany, wyjąć z tłuszczu.

Do garnka wlać mleko, dodać rozgniecione ząbki czosnku i inne przyprawy, zagotować. Schab oprószyć solą i pieprzem. Do wrzącego mleka włożyć obsmażony schab. Dusić pod przykryciem około 1,5-2 godzin.

Kiedy schab w mleku będzie gotowy, wyjąć mięso i trzymać w cieple, a sos odparowywać tak długo, aż zgęstenieje. Wówczas doprawić do smaku. Jeśli pojawią się grudki, przecedzić.

Mięso wyjąć z rondla, pokroić w plastry, ułożyć na ogrzanym półmisku i trzymać w cieple.

Schab w mleku pokroić na plastry i podawać z powstałym mlecznym sosem.

isia222

isia222 2016-05-06

pysznie wygląda

nicto

nicto 2016-05-07

Wypróbowałam to danie na dzisiejszy obiad. Rodzinka z pańskim podniebieniem była zachwycona. Schab był bardzo delikatny i soczysty a sos, który powstał po zredukowaniu mleka wyśmienity. Dziękuję za pomysł. Pozdrawiam :)

lanta21

lanta21 2019-10-23

pycha

dodaj komentarz

kolejne >