Składniki:
6 jajek, 3 szklanki mąki, 1,5 szklanki cukru, 1 szklanka oleju, 1,5 łyżeczki cynamonu, 1,5 łyżeczki sody, 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia, 6-8 jabłek, 1 szklanka rodzynek lub orzechów.
Jak przyrządzić?
Wszystko robimy mikserem!
1. Ubić pianę z białek.
2. Dodać cukier, żółtka, zmiksować.
3. Dodać cynamon, sodę i proszek do pieczenia.
4. Dodać mąkę na zmanę z olejem i wszystko ostatecznie wymieszać.
5. Pokruszyć orzechy lub sparzyć rodzynki i dodać do ciasta, zmiksować.
6. Jabłka obrać, pokroić na kawałki i dodać do ciasta. Wszystko wymieszać łyżką.
Piec w temperaturze około 200 st. przez 30-40 min. Sprawdzić wykałaczką na środku, czy już jest upieczone.
dodane na fotoforum: