Kibiny - to duże pierogi z mięsnym farszem, po powrocie z Litwy postanowiłem je zrobić, udało się, są bardzo dobre!
-jak ktoś z Was chce zjeść to podaje przepis, ja zrobiłem je tak:
Kibinai – LITWA/Troki/
Ciasto:
1 kg mąki
450 g margaryny
4 jajka
1 śmietana 18%
sól
Farsz:
1 kg mięsa /karkówka/
3 cebule
50 g margaryny
wegeta
pieprz
woda
wyrobić ciasto: mąka,margaryna, 3 jajka/jedno zostawić do posmarowania/, śmietana do wyrobienia gęstości ciasta/ciasto jak na kruche/. Wstawić na 30 min do lodówki. Zrobić kulki i rozwałkować na małe placki.
Mięso pokroić w kostkę, cebulę w kostkę, dodać przyprawy, margaryne i trochę wody, zrobić jak pierogi- skleić i pozawijać, posmarować przed pieczeniem rozbełtanym jajkiem dodać trochę wody.
Układać na blasze do góry zawiniętą częścią, piec 25-30 min. / 200 st.
Tatarzy twierdzą, że gdy dziewczyna potrafi robić ząbki na pierogach, wtedy może już wychodzić za mąż.
dodane na fotoforum:
kot54 2010-11-16
Super przepis, robię coś podobnego ale ten wykorzystam
przy najbliższej okazji.
Pozdrawiam.
fenix21 2010-11-16
Witaj pomysł godny do upowszechnienia, ja "kupuję go"; pochwalę się czy i jak wyszły;) Pozdrawiam;
basa55 2010-11-16
Witam, pozdrawiam i buziaczka zostawiam***)
Dziękuję za odwiedziny i za miłe komentarze:)
Milego popołudnia i spokojnego wieczorku:)
agika71 2010-11-16
ale apetycznie wyglądają...mniam ..trzeba bedzie spróbować:)))
aglak25 2010-11-16
smakowicie wyglądają:)
Miłego wieczorku i bajecznych snów - pozdrawiam - dobranoc:)
agatap6 2010-11-16
pozdrawiam
adigonz 2010-11-17
Milej Srody zycze i serdecznie pozdrawiam .Georg,
adigonz 2010-11-17
fajne to chyba dobre
azan04 2010-11-17
Wyglądają smacznie...
paw60 2010-11-18
No to trzeba będzie zabrać się za gotowanie, a potem otworzyć wino :)
" Do szczęścia potrzeba wina i przyjaciół.."
Pozdrawiam!
ebercia 2010-11-19
ależ one wyglądają!!!! jak tak samo smakują, to super! wzięłam przeps będę próbowała!:)))
zyta2 2011-03-05
Ale ja użyję unnego tłuszczu i swojego zestawu przypraw, bo nie uznaję gotowych zestawów przez wzgląd na zawarte w nich polepszacze smaku i konserwanty.