w przekroju "Oczy Carycy"
Oczy carycy
Ciasto:
6 białek
1,5 szkl. cukru
1 szkl.mąki ziemniaczanej
1 łyżka octu
1/3 szkl. oleju
Białka ubić na sztywno z cukrem.Dodać pozostałe składniki.
6 żółtek
2 jajka
6 łyżek cukru
4 łyżki mąki pszennej
1 łyżka proszku do pieczenia
2 łyżki kakao
1/3 szkl. oleju
Żółtka utrzeć z jajkami i cukrem. Dodać mąkę wymieszaną z proszkiem , 2 łyżki kakao i olej.
Na blachę (36 x 20cm) wykładać na przemian ciemne i jasne ciasto. Wymieszać widelcem(przeciągnąć).
Piec 30 min. Ja piekłam w ok.180 stopniach bez termoobiegu.
Po upieczeniu przekroić ciasto na dwa placki. Na jednym położyć
krem karpatkowy:
05l. mleka
2 łyżki mąki ziemniaczanej
2 łyżki mąki pszennej
4 łyżki cukru
cukier waniliowy
Z powyższych składników zrobić budyń, jak wystygnie dodać 1 kostkę masła i zmiksować.
Na krem ułożyć biszkopty nasączone w kawie. Między ciastka wyłożyć mocno tężejącą czerwoną galaretkę( 2 galaretki rozpuszczone w pół litra wody). Na galaretkę wyłożyć resztę kremu.
Przykryć drugim plackiem.
SMACZNEGO!!
Ciacha były na zamówienie i mam nadzieje że będą smakować...
dodane na fotoforum: