jetinka 2012-12-30
Czas: ok. 2,5 godz. wraz z wyrastaniem
Ilość porcji: 2 blaszki, czyli ok. 30 bułeczek = 2 makowce
Składniki
ciasto drożdżowe:
550 g mąki pszennej
20 g drożdży świeżych lub 10 g suchych
1/2 szklanki mleka
1/2 szklanki wody
1 jajko
3 łyżki masła
4 łyżki cukru
plus:
masa makowa
jajko do smarowania
Krok 1.
Drożdże rozpuszczam w wodzie z cukrem.
Do miski wsypuję mąkę, dodaję rozpuszczone drożdże i pozostałe składniki. Mieszam a potem zagniatam na gładkie ciasto
Krok 2.
Smaruję oliwą lub olejem i wkładam do miski na 1 godzinę.
Krok 3.
Po wyrośnięciu dzielę na dwie części. Akurat z jednej części wychodzi tyle bułeczek by zmieściły się na blaszce piekarnika. Z drugiej możecie zrobić takie same bułeczki albo orzechowca czy makowca.
Wałkuję ciasto na prostokąt.
Krok 4.
Nakładam masę makową i roluję.
Krok 5.
Ostrym nożem kroję na plastry.
Krok 6.
Układam w odstępach by wyrosły (ok. 1 godziny).
...
jetinka 2012-12-30
Krok 7.
Wyrośnięte smaruję rozkłóconym jajkiem i wstawiam do nagrzanego do 200 C piekarnika, piekę ok. 15 minut, aż będą złociste. Gotowe, smacznego! :)