-1/2 kg karczku
-4 marchwie
-1 seler
-2 pietruszki
-puszka groszku
-puszka białej drobnej fasoli
-puszka kukurydzy
-1/4 kg pieczarek
-2 cebule
-1/4 kg kiszonych ogórków
-koperek
-czosnek
-sól
-szczypta cukru trzcinowego
-pieprz
-kilka kuleczek ziela angielskiego
-liście laurowe
-mąka
-olej
Mięso pokroić na dosyć drobne kawałki, obtoczyć w mące, podsmażyć na oleju, przełożyć z patelni do rondla. Podlać wodą i dusić na małym ogniu.
Na tej samej patelni podsmażyć pokrojone w ćwiartki pieczarki i pokrojoną w piórka cebulę oraz sól i cukier. Gdy już nabiorą rumianego koloru wrzucić do rondla z mięsem i dalej wolno dusić, dodając kilka liści laurowych i rozgniecione ziele angielskie.
Marchew, pietruszki i seler pokroić w kostkę, przełożyć do rondla i dalej dusić na maleńkim ogniu. Gdy już wszystko zmięknie dodać zmiażdżony czosnek, odsączone fasolkę, groszek i kukurydzę. Jeszcze kilka minut potrzymać na małym ogniu. Na koniec dołożyć pokrojone na półplasterki ogórki kuszone. Wyłączyć gaz i wsypać posiekaną natkę.