Polecam majowe kąpiele pokrzywowe: świeże pokrzywy tłuczemy na miazgę, wkładamy do woreczka z gazy i umieszczamy pod strumieniem gorącej wody lejącej się do wanny. Leżymy w kąpieli do 20 minut. Skóra po takiej kąpieli jest wyraźnie odświeżona i odżywiona. Jest to również dobry zabieg na bóle reumatyczne.
Pokrzywę znano i doceniano już w starożytności, wspomina ją Hipokrates, Dioskorydes oraz Pliniusz. W tym czasie używano jej jako leku gojącego i hamującego krwawienia. Była również traktowana w kuchni jak warzywo.
Najwięcej wartości odżywczych ma pokrzywa majowa. Dlatego właśnie w maju warto jest się z nią zaprzyjaźnić. Można ją przyrządzać jak szpinak, gotować z niej zupy, robić sałatki, twarogi, jajecznicę, omlety i pasty. W maju zbieramy do jedzenia młode pędy, później tylko młode liście i wierzchołki pędów. Przed przygotowaniem dobrze jest ją sparzyć w gorącej wodzie.
Whitby 27/05/2010
marata 2010-05-27
:)
tobieja 2010-05-27
i sok pić można zdrowy...:)
dejavuu 2010-06-07
Super foteczki;) Wspaniała galeria;)
Pozdrawiam i gratuluję;) Miłego dnia życzę;)