Grylażowe.
8 białek,50dag.orzechów włoskich,50dag.cukru pudru,2 łyżki mąki:20dag orzechów mielimy,20dagsiekamy,a pozostałe odkładamy.Ubijamy pianę z białek,stopniowo dodając cukier puder{6łyżekodkładamy}na koniec wsypujemy orzechy,mąkę i delikatnie mieszamy.Dzielimy na 3 części,pieczemy w tortownicy o śr.26cm.każdy blat oddzielnie-5min.w temp.180st.a następnie40min.w 140st.
KREM WANILIOWY;8ŻÓŁTEK2 JAJKALASKA WANILII20DAG.CUKRU PUDRU,SZCZYPTA SOLI 3 KOSTKI MASŁA,KIELISZEK RUMU LUB SPIRYTUSU;
Żółtka,jajka,cukier,miążwanilii i szczyptęsoli miksujemy na parze.Masło ucieramy na puch,stopniowo dodajemy wystudzoną masę jajeczną i alkohol.
Odłożony cukier roztapiamy na patelni na jasny brązowy karmel,wsypujemy połówki orzechów i chwilę smażymy.Mieszamy,żeby karmel oblepił orzechy.Wykładamy na deskę,gdy ostygną siekamy.Blaty przekładamy kremem i posypujemy orzechami z karmelem,składamy.SMACZNEGO.
olena 2009-12-06
mmm.. co to za ciasto??? chyba nie znam !bardzo apetycznie wygląda..
alnax 2009-12-06
A tu znowu coś smacznego :):)...Super ciasto :)
Spokojnej nocy,a jutro milutkiego dnia życzę :):)
corinne 2009-12-07
Prosze o przepis....swieta tuz tuz:)))
sowa57 2009-12-07
Z dzieciństwa pamiętam takie cukierki...grylażowe właśnie. Ale ciast? Wygląda smakowicie. Zdradzisz nam , Krysiu , tajemnicę? Pozdrawiam.
kdziura 2009-12-08
Piekłam to ciasto pierwszy raz,według mojego gustu jest za słodkie i za dużo masła,przy następnym pieczeniu te składniki zmniejszę.Przepis podaję oryginalny.