keisidz 2023-01-17
Dobrym rozwiązaniem może być nalewka z żurawiny mrożonej, której dodatkowym plusem jest fakt, że nie wymaga zbyt dużego zaangażowania podczas przygotowania.
Nalewka z mrożonej żurawiny - składniki:
0,5 kg mrożonej żurawiny,
100 ml wody,
250 ml czystej wódki,
250 ml spirytusu nalewkowego,
200 g cukru brązowego.
Żurawinę po rozmrożeniu przełóż do słoika i zmiksuj blenderem.
Zalej owoce spirytusem nalewkowym i odłóż naczynie na ok. 14 dni, aby leżakowało.
Po upływie wskazanego czasu przelej ciecz przez drobne sitko, aby oddzielić zblendowane owoce. Wlej wszystko do większego słoja. Wodę podgrzej, wsyp do niej cukier, aby go rozpuścić i odstaw do ostudzenia.
Następnie do odleżanego płynu dodaj wódkę i wodę z cukrem. Zakręć słoik, dobrze wymieszaj składniki i odstaw na co najmniej miesiąc. Po tym czasie przelej żurawinówkę do niewielkich butelek, wstaw je w zaciemnione miejsce i pozwól leżeć przynajmniej 3-4 miesiące przed spożyciem.
maska33 2023-01-17
Ma stałe miejsce , od lat, w mojej diecie.
Może i oleum, jak to mawiał imć Zagłoba, od niej nie przybywa, ale zdrowia za to, wystarczająco.
:-)