Zapraszam na imieninowe ciasto :)
Przepis zapożyczony z Garnka :)
Ciasto - Leśny Mech
Ciasto szpinakowe:
2 szkl mąki krupczatki
3 jajka
1 i 1/3 szkl cukru
3 czubate łyżeczki proszku
1 szkl oleju
1/2 paczki cukru waniliowego
sok z polowy cytryny
450 gr szpinaku mrożonego drobno pokrojonego – rozmrozić i odcisnąć - ja dałam połowę z całego opakowania i dodałam troszkę barwnika zielnego spożywczego w tubce Dr Oetker .
Jajka ubić z cukrem na puszysta masę, dodać olej, następnie mąkę z proszkiem i sok z cytryny, na koniec szpinak i wymieszać dobrze już tylko łyżką, składniki ciasta są na tortownice.
Ciasto piec w temperaturze ok 170 stopni 45-50 min
Po upieczeniu ciasto na wierzchu jest koloru jasno brązowego , warstwę należy ściąć i jeszcze trochę zielonej warstwy żeby pokruszyć na wierz i położyć owoce granatu lub inne... np. maliny i borówkę amerykańska lub jagody….
Po upieczeniu i wystudzeniu nawilżamy ciasto sokiem z drugiej polowy cytryny rozcieńczonym z woda i smarujemy kremem
skład kremu:
1 serek mascarpone
2 śmietany kremówki 30% po ok. 200 ml. mogą być w plastiku lub kartoniku
1 usztywniacz do śmietany
cukier puder
cukier waniliowy
trochę serka waniliowego –homogenizowanego - nie całe małe opakowanie
2 łyżeczki żelatyny, namoczyć w malej ilości gorącej wody.
śmietanę ubić na sztywno z pudrem cukrem ,dodać łyżkami serek (poprzednio w osobnej misce trochę go zmiksować bo jest bardzo sztywny), na koniec dolać przestudzoną żelatynę, wyłożyć na ciasto i posypać częścią pokruszonego ciasta...
ewka67 2014-09-06
Też je dzisiaj piekłam...Jutro będzie jedzone na Pieszyckich dożynkach....:)