-wczoraj odmrożony :))
CIASTO: 1,5 szklanki+1 łyżka mąki, szczypta proszku do pieczenia, 125 g masła, ponad 1/2 szklanki cukru, 1 jajo.
Składniki na ciasto posiekać, potem zagnieść. Ciasto zawinąć w folię, chłodzić ok.30 minut.
MASA: 1 słoik wiśni (720 ml), 2 łyżki mąki ziemniaczanej,
750 g chudego twarogu, 1 szklanka + 2 łyżki cukru,
1 op.cukru waniliowego, 1 łyżeczka skórki z cytryny, 2 łyżki soku z cytryny, 5 jaj, 75 g roztopionego masła, 1 łyżka mąki.
Wiśnie osączyć, sok zachować. W 3 łyżkach soku rozpuścić mąkę ziemniaczaną. Resztę soku zagotować, wlać mąkę i gotować ok.1 minuty, stale mieszając. Dodać wiśnie. Masę ostudzić.
Twaróg przetrzeć przez sito. Utrzeć z cukrem, cukrem waniliowym, startą skórką i sokiem z cytryny, jajami, masłem i mąką na gładką masę.
Ciasto rozwałkować. Przełożyć do natłuszczonej tortownicy (śr.26 cm), wykleić wysoki brzeg. Piekarnik rozgrzać do 175*C.
Na ciasto w tortownicy najpierw wyłożyć masę wiśniową, następnie masę serową, gładko rozsmarować. Sernik piec 60 minut.
Żółtko wymieszać z 1 łyżką wody i posmarować wierzch sernika. Ciasto piec jeszcze 10-15 minut. Wystudzić, wyjąć z formy.
PONADTO: 2 łyżki migdałów w płatkach, 2 łyżki konfitury z moreli, 1 łyżka cukru pudru, 1 żółtko.
Płatki migdałów uprażyć na suchej patelni (bez tłuszczu). Konfiturę podgrzać, przetrzeć przez sitko, posmarować bok sernika i przykleić migdały. Wierzch sernika oprószyć cukrem pudrem.
Smacznego :)
dodane na fotoforum:
ewa04 2013-10-02
Myślę właśnie ,jakie tu ciacho na weekend upiec i tak mi narobiłaś Kasiu ochoty,że teraz NA PEWNO upiekę sernik.Twój wygląda przepysznie:))
stasia2 2013-10-02
no nie tyle przetrwał ??/Kasiu wygląda przepysznie,,,,,
jmania 2013-10-02
wygląda pysznie, ale takiego połączenia jeszcze nie próbowałam, Kasiu życzę miłego wieczoru
ewaiza 2013-10-02
Zapasna Kobitka z Ciebie Kasiu,serniczek pysznie wyglada.:-)
To ile Ty ciasT pieczesz na swieta?
Pozdrawiam i milego wieczoru zycze.
kropka7 2013-10-02
Hm ... takie skarby trzymać tyle czasu w zamrażarce ? ;)
... toż to skandal ;)))) pyszności ukryte ;)
pozdrawiam :)
mattik 2013-10-03
”*°•ڰۣڿ♥ڰۣڿ.__
__(¯`•´¯)WITAM SERDECZNIE .
˜”*°•ڰۣڿ♥ڰۣڿ•✿_
˜”*°•ڰۣڿ♥ڰۣڿ.__˜”*°•ڰۣڿ♥ڰۣڿ•✿_
halba 2013-10-03
oj Kasiu pysznie to wszystko wygląda i napewno smakuje ja biorę się w sobotę za ciasta :rafaello.popaprańca i chałwowe dla mężusia
halinag 2013-10-03
Kasiu powaliłaś mnie na kolana..ja nigdy dłużej nie mroziłam jak miesiąc a jednak widać ,że można...pyszności...
aguta11 2013-10-04
mniam mniam bardzo lubię serniczki aż mi ślinka cieknie a takiego jeszcze nie jadłam...:)