Chleb z Watykanu,a tak naprawdę to pyszne ciasto!

Chleb z Watykanu,a tak naprawdę to pyszne ciasto!

Zakwas przyszedł do mnie pocztą od mojej kochanej Ciociuni. Upiekłam wedle poleceń i......tak nam posmakowało, że upiekłam jeszcze raz. I na pewno na tych dwóch razach się nie skończy :) A podobno można upiec go tylko raz w życiu...

Podaję przepis na zakwas, a później na dokarmianie chlebka :)

Zakwas: 3/4 szklanki mąki, 3/4 szklanki mleka, 3/4 szklanki cukru, szczypta drożdży.

Mąkę, cukier i drożdze wymieszać w dużej misce z lekko ciepłym mlekiem. Odłożyć w ciepłe miejsce. Kolejnego dnia wymieszać i włożyć do lodówki (niekoniecznie-ja nie wkładałam). Mieszać przynajmniej raz dziennie - proces fermentacji będzie trwał 3 dni. Po 3 dniach rozczyn dokarmiać wg instrukcji poniżej :)

PONIEDZIAŁEK:
do rozczynu dodać 250 g cukru. Nie mieszać. Przykryć ściereczką.

WTOREK:
dodać 250 ml mleka. Nie mieszać.

ŚRODA:
dodać 250 g mąki. Nie mieszać.

CZWARTEK:
zamieszac drewnianą łyżką - rano-południe-wieczorem.

PIĄTEK:
dodać 250 g cukru. Nie mieszać.

SOBOTA:
zamieszać drewnianą łyżką, podzielić na 4 części. 3 części rozdać dobrym ludziom - najpóźniej w poniedziałek. Jeśli nie chcecie/nie macie komu dać tych 3 części, to się nie przejmujcie. Z całości zrobicie pyszne ciasto - tak jak ja zrobiłam :)

NIEDZIELA:
do 4-tej części dodać (jeśli nie daliście nikomu trzech części, składników niżej wymienionych nie zwiększacie!)
- 230 ml oleju
- 250 g mąki
- 3 całe jajka
- mały proszek do pieczenia
- mały cukier waniliowy
- 2 utarte jabłka
- trochę cynamonu i rodzynek (ja dałam jeszcze kolorowych bakalii)
- pół tabliczki utartej czekolady.

Piec w piekarniku w temp.180*C ok.45 minut (do suchego patyczka). Po upieczeniu nie wyciągać od razu. Zostawić przy uchylonych drzwiach piekarnika.

Polecam z całego serca!

Ściskam każdego z osobna mooooocno i cmokam w oba policzki :*

dodane na fotoforum:

aklah

aklah 2014-02-21

MASZ TY trochę czasu dla siebie? jak nie ciasta to obiadki to smakołyki kartki-co jeszcze potrafisz?)))

halinag

halinag 2014-02-21

piekłam go , bo też kiedyś dostałam zakwas...mało tego musiałam dać innej osobie zakwas...i tu był problem no ale znajoma przyjęła...co do smaku pychota ....:))

astra40

astra40 2014-02-21

Kasiu jesteś niesamowita. Te Twoje przepisy są cudowne, a jedzonko wspaniałe:)

danutaw

danutaw 2014-02-21

Witaj Kasiu )
A ja myślałam, że to bułeczka, bo widzę coś kolorowego, jakby bakalie.., a Ty piszesz, że to chleb :)
Miłego wieczorku Ci życzę, dobrej nocki
i radosnego weekendowania :)
Buziole Ci ślę :)

slawa1

slawa1 2014-02-21

Też piekłam z otrzymanego zakwasu.Bardzo nam smakował.Mój poszedł dalej i dalej.Pozdrawiam.

kropka7

kropka7 2014-02-21

Wspaniałości nam tu serwujesz :)
Dobrej nocki życzę :)

anad60

anad60 2014-02-21

Wspaniały jest....Udanego weekendu Kasiu :)
pozdrów Jelenią Górę...kiedyś często
przejeżdżałam jak do Szklarskiej
jechałam...*;*

niusia1

niusia1 2014-02-21

jak z Watykanu to trzeba upiec;miłego weekendu Kasiu!

baygel1

baygel1 2014-02-21

O tym chlebku czytałam książkę ;Darien Gee ,,Herbaciarnia Medeline,, :) smaczny !

ewaiza

ewaiza 2014-02-22

Kasienko ,slyszalam o tym chlebku,wyglada jak keks.

aniol2

aniol2 2014-02-22

Też piekłam dostałam trochę rozczynu od koleżanki . Myślałam ze to chlebek a to jest takie słodkie ciasto . Z dzemikiem jadłam na sniadanko :-) przed spróbowaniem trzeba było pomyśleć życzenie :-) pozdrawiam

hancia

hancia 2014-02-22

Słyszałam o tym chlebku wygląda apetycznie :) pozdrawiam i życzę miłej soboty buziaczki

gulab

gulab 2014-02-22

Piekłam ten chlebek z rozczynu jest pyszny , miłego weekendu życzę:)

coln21

coln21 2014-02-22

Kasiu serwujesz same pysznosci, takiego chleba jeszcze nie jadlam...)
Zycze milego weekendowego wypoczynku. Pozdrawiam i buziaczki sle:)))

jania81

jania81 2014-02-22

podobno przynosi szczęście... mnie dała sąsiadka, ale zapomniałam o jednym dniu i już nie wyszło:( pozdrawiam cieplutko:)

eduma

eduma 2014-02-22

Łał! nie robiłam jeszcze takiego ciasta "tygodniowego" ale wygląda super.
Pozdrawiam Cię Kasiu miłej soboty życzę:)))

alkaa

alkaa 2014-02-22

a ja już wczoraj nie zdążyłam na to pyszne ciasto...ale pewnie jakaś kromeczka jeszcze została ...buziaki Kasiu...

tomeksc

tomeksc 2014-02-22

przepis ciekawy, trochę skomplikowany i absorbujący, ale trzeba spróbować

ewa35

ewa35 2014-02-22

Jest napewno pyszny,wyglada bardzo smakowicie-:)) pozdrawiam Kasiu i milego Weekendu zycze-.)

krycha2

krycha2 2014-02-22

Przepis ciekawy ale zbyt absorbujący...to nie dla mnie chociaż pysznie wygląda...pozdrawiam podziwiając cierpliwość i zdolności.

jmania

jmania 2014-02-22

słyszałam o tym chlebku ale nie robiłam i nie próbowałam, pozdrawiam Kasiu

pola6

pola6 2014-02-22

Przepis naprawdę ciekawy, a ciasto pyszne, obawiam się jednak tego, że tam jest zbyt dużo cukru, na który muszę uważać.
Serdecznie pozdrawiam.

ania75

ania75 2014-02-22

Jest bardzo smaczny. U mnie był w zeszłym tygodniu, więc ten jeden raz zaliczyłam :)

oli74

oli74 2014-02-22

O matuniu, tyle dni babrania...?
To też nie dla mnie, bo bym zapomniała zamieszać.
W takim układzie nie dane mi bedzie spróbować, ale wierzę na słowo, że pyszny:)
Pozdrawiam Kasiulku:)

jolak54

jolak54 2014-02-22

Też kiedyś piekłam tylko bez bakalii, był pyszny.......pozdrówka Kasiu, dobrej nocki i miłego jutra.......:)))

beata16

beata16 2014-02-22

Wygląda bardzo smakowicie.Pozdrawiam

danka1

danka1 2014-02-22

I ja bym powiedziała że to keks

teska2

teska2 2014-02-23

Co za przepis..........ciasto musi być dobre.

stasia8

stasia8 2014-02-23

Już go piekłam dostałam rozczyn od znajomej...owszem smakował nam ale za dużo z nim roboty więc na pewno więcej nie będę go piekła...ponadto trzeba było podarować rozczyn trzem osobom dla wszystkich wydawało się z tym za dużo zachodu na szczęście przyjęli...łatwiej zrobić keksa czy babkę a smak będzie podobny...

lilka13

lilka13 2014-02-23

u mnie dzisiaj babeczka cytrynowa kroluje :)))

dodaj komentarz

kolejne >